Antena 3 CNN Externe Zeci de europarlamentari îi scriu premierului italian, Giuseppe Conte, pe tema situației romilor din România

Zeci de europarlamentari îi scriu premierului italian, Giuseppe Conte, pe tema situației romilor din România

Zeci de europarlamentari îi scriu premierului italian, Giuseppe Conte, pe tema situației romilor din România
11 Iul 2018   •   14:58

Zeci de europarlamentari, în special din România, îi scriu premierului italian Giuseppe Conte pe tema declarațiilor recente ale ministrului de Interne Matteo Salvini referitoare la romi.

"Dragă domnule premier,

Noi, deputații în Parlamentul European, vă scriem cu privire la recentele declarații făcute de ministrul de Interne italian, Matteo Salvini, cu privire la revizuirea populației de etnie româ din țara dumneavoastră, „romi nomazi“, după cum menționează dl Salvini.

În realitate, din studiile efectuate de diverși cercetători, în Italia nu există romi nomazi. De fapt, această etichetă este acum utilizată derogatoriu pentru a descrie romii din România și din alte țări europene, și care  sunt într-un proces de mobilitate în Italia. Aceste grupuri vulnerabile sunt cele mai sărace, unii trăind în tabere improvizate din cauza excluderii și a lipsei de oportunități.

De fapt, actualul ministru de Interne, ca și fostul  prim-ministru italian Silvio Berlusconi, vizează comunitatea de romi din România și din alte state europene pentru propagandă, amestecând propuneri care deschid calea pentru politicile anti-romi, în contradicție cu valorile europene.

Din istoria recentă, am putut observa că recensământul special al romilor a fost de fapt unul dintre primii pași către Holocaustul romilor din România. Selectarea unui grup etnic și scoaterea acestuia în afara standardelor europene nu poate avea niciodată un rezultat pozitiv.

Cetățenii români, indiferent de etnia lor, sunt protejați pe întreg teritoriul Uniunii Europene, având aceleași drepturi ca orice alt cetățean al unei țări a UE, iar țara dvs. are obligația de a respecta acest fapt. Suntem convinși că atât guvernul român prin instituțiile sale, cât și Comisia Europeană v-au avertizat de implicațiile acțiunilor nelegale pe care aveți în vedere să le implementați în privința romilor din România și din alte țări europene.

Relațiile bilaterale dintre statele membre ale Uniunii Europene se bazează pe respect reciproc și pe protejarea drepturilor cetățenilor și ale libertăților.

Din acest motiv, domnule prim-ministru, vă rugăm să transmiteți oficialilor italieni și în special ministrului Matteo Salvini, apelul nostru pentru retragerea de urgență a oricărei inițiative care ar putea afecta viața și imaginea cetățenilor români care trăiesc pe teritoriul italian.

În speranța că vom găsi o soluție la problemele prezentate mai sus, vă asigurăm de respect și considerație,

Emilian Pavel, Romania, S&D

Ioan Mircea Pascu, Romania, S&D

Victor Bostinaru, Romania, S&D

Maria Grapini, Romania, S&D

Daciana Sarbu, Romania, S&D

Damian Draghici, Romania, S&D

Gabriela Zoana, Romania, S&D

Claudiu Tanasescu, Romania, S&D

Catalin Ivan, Romania, S&D

Razvan Popa, Romania, S&D

Doru Frunzulica, Romania, S&D

Dan Nica, Romania, S&D

Claudia Tapardel, Romania, S&D

Barbara Spinelli, Italy, GUE

Jeseph Weidenholzer, Austria, S&D

Peter Niedrmuller, Hungary, S&D

Benova Monika, Slovakia, S&D

Fajon Tanja, Slovenia, S&D

Schlein Elly, Italy, S&D

Claude Moraes, United Kingdom, S&D

Soraya Post, Sweden, S&D

×
Subiecte în articol: romi
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close