Antena 3 CNN High Tech Cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat

Cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat

Cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat
Sursa foto: foto: pixabay.com
04 Feb 2016   •   20:10

Virușii de Android se înmulțesc de la o lună la alta, fiind din ce în ce mai periculoși în timp ce devin tot mai greu de detectat de către utilizatorii obișnuiți de telefoane Android. Playtech.ro îți spune care sunt cele 5 semne că telefonul tău ar putea fi virusat.

Ce e mai înfricoșător e că virușii sunt atât de eficienți că utilizatorii nici nu știu că sunt afectați, iar partea cea mai proastă e că poți ajunge să scoți bani mai mulți din buzunar din cauza acestora. În ciuda faptului că atacatorii încearcă din ce în ce mai mult să rămână nedetectați există însă câteva semne care trădează un telefon infectat, potrivit specialiștilor Bitdefender, liderul pieței românești de soluții antivirus:

Facturi telefonice mai mari

Primul dintre cele cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat este cantitatea de bani pe care ajungi s-o scoți lunar din buzunar. Foarte adesea virușii de Android ce infectează terminalele trimit SMS-uri la numere cu suprataxă. Efectele se văd imediat în facturile telefonice, însă unii dintre virușii de tip troian acționează ceva mai discret. Ei pot trimite câte un mesaj o dată pe lună pentru a nu trezi suspiciuni sau se pot dezinstala automat după o lovitură de proporții în bugetul utilizatorului.

Cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat – trafic de date crescut

Virușii care transferă date către terți pot fi detectați dacă studiați factura aferentă planului de date. Pot apărea astfel vârfuri de download și upload ce indică faptul că cineva sau ceva extrage date personale din telefon (poze, email-uri, etc). Prin setarea unui volum de trafic limită vă puteți da seama rapid dacă terminalul este infectat cu un virus care vă fură date. Dacă țineți la siguranța fotografiilor și filmelor personale, acesta este unul dintre cele mai importante cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat.
Bateria se consumă rapid

Dacă nu instalează foarte multe aplicații și nu desfășoară alte acțiuni ce consumă rapid bateria telefonului, utilizatorii de terminale cu Android știu, în general, cam care e durata de viață a acesteia. Unii viruși se pot da de gol prin faptul că generează un consum neobișnuit de ridicat al bateriei. Acesta este unul dintre cele cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat care se poate observa mai greu dacă telefonul tău este mai vechi. Cum performanțele bateriei scad dramatic odată cu vârsta s-ar putea să observi mai greu prezența unui virus de acest gen instalat în aparatul tău.

Cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat – scăderea performanței terminalului

În funcție de specificațiile tehnice ale terminalului, infecția cu viruși poate cauza serioase probleme în ceea ce privește performanța, întrucât aceștia vor încerca să citească, să scrie sau să redirecționeze date din terminal. Verificarea memoriei RAM (Random Acces Memory) sau a consumului procesorului poate scoate la iveală prezența virușilor activi pe telefon. Aceasta este unul dintre cele mai ușoare și evidente cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat. Toată lumea ar suspecta că telefonul poate fi virusat dacă îi merge mai greu, acest obicei fiind până la urmă unul sănătos.

Apeluri întrerupte

Virușii de mobil pot afecta apelurile realizate de pe terminal sau pe cele primite. Convorbirile întrerupte sau alte interferențe neobișnuite pot scoate la iveală existența unor aplicații periculoase. Dacă observați că serviciul nu funcționează cum trebuie, contactați operatorul și verificați dacă întreruperile au la bază probleme apărute în rețea. Dacă răspunsul este negativ atunci e posibil ca cineva să încerce să vă intercepteze convorbirile. Dintre cele cinci semne că telefonul tău ar putea fi virusat, acesta este unul dintre cele mai periculoase pentru că efectuează un atac la adresa siguranței dumneavoastră, situație care ar trebui remediată imediat.

Păstrați-vă terminalul în siguranță

O metodă sigură și simplă de a vă proteja telefonul mobil de viruși este instalarea unui software de securitate de top pentru mobil. Virușii de Android pot aduce pagube importante astfel că antivirusul ar trebui să fie o prioritate pentru orice utilizator. Probabil că nu te-ai gândit că instalarea de antiviruși este un lucru obligatoriu și pe telefoanele mobile, nu doar pe PC-uri, însă popularitatea Android și caracterul său de program open-source a făcut ca aparența virușilor să fie un fapt inevitabil.

×
Subiecte în articol: virus smartphone Android
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close