Antena 3 CNN High Tech O „armată” de zeci de mii de dispozitive smart se extinde viral pe mapamond. Atacatorii pot fura fotografiile și filmele utilizatorilor

O „armată” de zeci de mii de dispozitive smart se extinde viral pe mapamond. Atacatorii pot fura fotografiile și filmele utilizatorilor

O „armată” de zeci de mii de dispozitive smart se extinde viral pe mapamond. Atacatorii pot fura fotografiile și filmele utilizatorilor
Sursa foto: Foto: Bitdefender
30 Ian 2018   •   13:14

Specialiștii în securitate cibernetică de la Bitdefender au identificat o rețea de zeci de mii de gadgeturi inteligente controlate de la distanță de către atacatori și capabile să contamineze rapid orice device vulnerabil și să spioneze viața privată a victimelor.

Botnetul HNS se răspândește similar unei amenințări de tip vierme și generează în mod aleatoriu o listă de adrese IP ca să găsească noi ținte. Investigația asupra HNS arată un nivel crescut de complexitate și noutatea furtului de informații din viața privată, ideale pentru șantaj. Rețeaua controlată de atacatori adaugă câteva mii de noi dispozitive pe zi, ajungând până în prezent la peste 45.000 de terminale din peste 100 de țări, arată un comunicat al BitDefender.

Până acum, rețelele imense de dispozitive controlate de răufăcători (botnet), cunoscute de ani buni, erau folosite în general pentru atacuri care să ducă la blocarea anumitor siteuri. Practic, zecile de mii de dispozitivele accesează simultan o pagină de internet și, trimițând un volum imens de trafic, duc la căderea acesteia; ulterior, atacatorii șantajează victima pentru a opri atacul și a permite reluarea activității site-ului.

Atacul HNS subliniază, din nou, cât de important este ca utilizatorii să își protejeze dispozitivele inteligente.

Iată câteva recomandări ale specialiștilor Bitdefender menite să ferească utilizatorii de botnetul NHS:

  • Actualizați dispozitivele inteligente cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.
  • Asigurați-vă că toate dispozitivele au parole complexe sau că au fost schimbate cele inițiale
  • Folosiți un instrument de scanare a gadgeturilor din rețea pentru a le găsi pe cele vulnerabile. Un tool disponibil gratuit este Bitdefender Home Scanner.
  • Utilizați o soluție de securitate destinată protecției gadgeturilor smart.

Una dintre modalitățile prin care s-ar putea limita extinderea botnetului este ca toate dispozitivele inteligente vulnerabile să primească o actualizare de la producător prin care să remedieze carențele de securitate exploatate de acest atac.

În general, producătorii dispozitivelor inteligente sunt preocupați de buna funcționare a acestora, și mai puțin de securitate informatică. Astfel, gadgeturile din locuinţe au o serie de vulnerabilităţi comune care pot fi exploatate de atacatori fără a fi nevoie de cunoştinţe informatice avansate, compromiţând reţeaua de Internet a utilizatorilor. Mecanismele de autentificare folosite în prezent de gadgeturile din casele inteligente pot fi evitate cu uşurinţă de către răufăcători şi pot expune persoanele la furt de date personale şi intruziuni în viaţa privată. Principalele vulnerabilităţi identificate sunt legate de protocoale, proceduri de autorizare şi autentificare insuficiente, lipsa criptării în timpul configurării unui hotspot sau în timpul folosirii acestuia.

Despre Bitdefender

Bitdefender este o companie de securitate informatică cu activitate la nivel global, care furnizează soluții revoluționare de protecție împotriva amenințărilor complexe către 500 de milioane de utilizatori din peste 150 de țări. Încă din anul 2001, Bitdefender a dezvoltat tehnologii recunoscute la nivel internațional destinate securității pentru piața rezidențială și corporații și a devenit un furnizor de încredere pentru protecția terminalelor și infrastructurilor hibride. Activitățile de cercetare și dezvoltare derulate în ultimii 16 ani și parteneriatele strategice permit Bitdefender să ofere clienților săi soluții de securitate solide și de încredere. Mai multe informații sunt disponibile pe http://www.bitdefender.ro/ 

×
Subiecte în articol: bitdefender
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close