Antena 3 CNN Life Știinţă Studiu: Ceaiul şi cafeaua protejează împotriva atacului vascular cerebral

Studiu: Ceaiul şi cafeaua protejează împotriva atacului vascular cerebral

Studiu: Ceaiul şi cafeaua protejează împotriva atacului vascular cerebral
Sursa foto: Foto: ericcressey.com
08 Iun 2013   •   11:32
Ceaiul şi cafeaua protejează într-o oarecare măsură împotriva atacului vascular cerebral (AVC), combinaţia celor două fiind chiar mai bună, scrie passionsante.be, conform Agerpres.
 
Concluzia a apărut după un studiu desfăşurat de-a lungul a 13 ani pe 83.000 adulţi japonezi. O mare cantitate de informaţii despre băuturile consumate în mod obişnuit, fumat, activitate fizică, regim alimentar, indicele de masă corporală (IMC) au fost analizate de o echipă de la National Cerebral and Cardiovascular Centre (Osaka). Datele au fost confruntate cu cazuri de AVC. 
 
La modul general, arată autorii cercetării, citaţi de Le Quotidien du Medecin, 'cu cât consumul de ceai sau cafea este mai mare, cu atât riscurile de AVC sunt mai mici'. La una sau două ceşti de cafea pe zi, riscul scade cu 20%. Acelaşi lucru se întâmplă la un consum de două-trei ceşti de ceai verde pe zi. Cine bea cel puţin o ceaşcă de cafea şi două ceşti de ceai zilnic prezintă un risc mai mic cu 34% să facă un AVC. 
 
Mecanismele acestui efect protector nu sunt pe deplin stabilite, adaugă Le Quotidien du Medecin. În orice caz, sunt implicate catehinele din ceaiul verde, cu proprietăţile lor antioxidante şi antiinflamatoare, şi anumiţi compuşi ai cafelei (cum ar fi acidul clorogenic), tot cu acţiune antioxidantă. 
 

×
Subiecte în articol: studiu ceai cafea
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close