x close

Fii alături de noi!

Tehnologia revoluționară ce ar putea schimba viața așa cum o știm. Obiectele își vor putea schimba singure forma

de 30 Ian 2016   •   19:02
Printarea 3D, procedeul de fabricare de obiecte fizice pornind de la fișiere digitale, a adus numeroase avantaje.

Oamenii de știință însă nu s-au mulțumit cu printarea 3D, ci au mers mai departe. Vorbim de patru dimensiuni, căci da, intră în ecuație și timpul.

Obiectul începe ca un gel ”desenat” pe o suprafață plană. Când este scufundat în apă, gelul se expandă într-o formă tridimensională. Gelul conține fibre de celuloză, iar aliniamentul acestora determină duritatea și gradul de expansiune.

Ideea vine din natură, de la plantele care își modifică forma, în funcție de factori din natură: lumină, umiditate, temperatură.

Conceptul de printare 4D a fost prezentat în 2013, însă acesta - cu gel - este unul diferit.

Rămâne de văzut ce aplicații practice va avea. De exemplu, printarea 3D speră să poată fabrica în viitor țesuturi și organe. Tehnologia 4D ar putea însemna că aceste obiecte își vor modifica structura și forma, odată cu schimbările organismului.
În Premieră. Vise în eprubetă

În Premieră. Vise în eprubetă

România stă foarte prost la capitolul natalitate, iar populaţia este în scădere, dar statul nu este foarte preocupat de viitoarele generaţii. Medicii estimează că infertilitatea, o problemă care...

poza

Show

Ramona Gabor, incendiară în costum de baie

Aflată în vacanţă în Mexic, Ramona Gabor îşi încântă fanii care o urmăresc pe reţelele de socializare cu fotografii incendiare.

30 Iun 2016  •  19:33

sati