Antena 3 CNN Actualitate Cultură Herta Muller, în România: Premiul Nobel m-a schimbat doar la suprafaţă (VIDEO)

Herta Muller, în România: Premiul Nobel m-a schimbat doar la suprafaţă (VIDEO)

Herta Muller, în România: Premiul Nobel m-a schimbat doar la suprafaţă (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Sep 2010   •   18:20

Premiul Nobel a schimbat-o doar la suprafaţă. Are mai multe conferinţe de presă, dar în rest e aceeaşi. Asta spune Herta Muller, scriitoarea germană de origine română care anul trecut a câştigat prestigiosul premiu şi care a venit să ne viziteze.

Herta Muller a venit zâmbitoare şi relaxată la prima sa întâlnire cu jurnaliştii români după decernarea Premiului Nobel pentru Literatură.

"M-a schimbat pe dinafară, vedeţi cum sunt aici acum. Altădată când am fost în România n-am avut aşa ceva şi acuma nu mai scap de conferinţe de presă când mă duc pe undeva. (...) Dacă sunt singură sau cu prieteni în viaţa mea particulară, nu s-a schimbat nimic", a declarat Herta Muller.

Scriitoarea precizează că a în prezent a luat o pauză. "Dacă am mai reuşit să scriu ceva? Am reuşit să mai fac nişte colaje. Şi, în rest, după fiecare carte eu doi-trei ani n-am scris. Eu nu scriu tot timpul. Mie îmi place să nu scriu", a spus aceasta.

Herta Muller a publicat 19 volume, iar ţara sa de adopţie a propus-o de trei ori pentru Nobel. L-a luat în 2009 pentru romanul "Leagănul respiraţiei". Acum, Germania este ţara ei.

"Treaba României nu este ca eu să mă simt acasă, eu nu sunt aşa importantă, ar fi mai bine ca nu ştiu câte milioane de români s-ar simţi ca acasă", spune scriitoarea.

România are totuşi multe lucruri pe gustul Hertei Muller: "Are mititei, salată de vinete, zacuscă şi lubeniţe".

Luni seară, de la ora 18:30, Herta Muller va urca pe scena Ateneului Român cu o lectură publică şi va sta de vorbă cu cititorii ei.



Observator




×
Subiecte în articol: Premiul Nobel literatura vizita
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close