Antena 3 CNN Life Atenție la aceste semne! Poate fi simptomele unei boli care atacă oasele, plămânii rinichii și sistemul nervos

Atenție la aceste semne! Poate fi simptomele unei boli care atacă oasele, plămânii rinichii și sistemul nervos

Atenție la aceste semne! Poate fi simptomele unei boli care atacă oasele, plămânii rinichii și sistemul nervos
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
14 Mar 2018   •   20:11

Lupusul Eritematos, supranumită ”boala cu o mie de fețe” din cauza diversității simptomelor, este o afecțiune în care anticorpii încep să atace țesuturile și organele sănătoase ale corpului.


Statisticile prezentate în cadrul Congresului Național de Reumatologie arată că 93% dintre pacienții cu lupus din țara noastră sunt femei cu vârsta medie de 43 de ani. Cinci din zece pacienți nu își mai pot continua activitatea profesională din cauza bolii, iar un procent de 15-20% dintre pacienți mor în maximum 15 ani de la diagnosticare. În România, se estimează că 9.000 de persoane suferă de această baolă, iar la nivelul Europei- 500.000. În întreaga lume, datele indică 5 milioane de pacienți.

Lupusul este o boală autoimună în care sistemul imunitare interpretează în mod eronat celulele, țesuturile și organele sănătoase ca fiind străine organismului și generează anticorpi care le atacă și le distrug. Cele mai afectate în acest caz sunt pielea, oasele, rinichii, plămânii, sistemul nervos. În general, bolnavilor le apar leziuni pe piele asemănătoare mușcăturii de lup, informează doctorulzilei.ro.

Din cauză că simptomele variază mult de la un pacient la altul și pot fi specifice și altor afecțiuni, diagnosticarea lupusului este dificilă. În medie, sunt necesari patru ani și consultarea a trei medici diferiți înainte ca pacienților să li se stabilească diagnosticul corect. Mai multe tipuri de analize de sânge sunt folosite în mod frecvent pentru diagnosticarea LES, inclusiv analiza pentru determinarea anticorpilor antinucleari și anti-ADNdc și a valorilor serice ale complementului seric, însă în prezent nu există un test unic pentru diagnostic.

×
Subiecte în articol: simptome semne boala
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close