Antena 3 CNN Life Ce conține de fapt ardeiul gras comercializat la noi în orice anotimp

Ce conține de fapt ardeiul gras comercializat la noi în orice anotimp

Ce conține de fapt ardeiul gras comercializat la noi în orice anotimp
Sursa foto: foto: pixabay.com
08 Dec 2016   •   10:45

Ardeiul gras sau ardeiul dulce este cel mai popular tip de ardei din familia Capsicum. Face parte din familia Solanaceelor, denumindu-se  stiintific: Capsicum an.
Spre deosebire de alti membri ai aceleiasi familii, ardeii dulci au forma de clopot, cu caracteristica crocanta, textura carnoasa si densa. Spre deosebire de alti membrii ai acestei familii, cu specificatii picante, acestia sunt dulci si de aceea in general sunt tratati ca si legume, nu ca si condiment, potrivit ghidnutritie.ro.

Ardeii sunt nativi din Mexic si alte regiuni din America Centrala, de unde sau extins in restul lumii in timpul secolelelor 16 si 17, iar acum se cultivata pe scara larga in multe parti ale lumii, ca o cultura comerciala importanta.  Pentru ai recolta, ardeii sunt alesi la diferite etape de maturitate, in functie de preferintele de pe piata locala. Toate soiurile de ardei complet coapte sunt dotate cu pastai de culoare verde, indiferent de culoarea lor finala. Odata ajunsi la maturitate, ardeii dobandesc treptat culoarea adevarata genetica, cum ar fi portocaliu, rosu, violet, galben, etc

Ardeiul gras aduce multe beneficii pentru sanatate:

– ardeii grasi contin o lista impresionanta de nutrienti, care sunt cunoscuti pentru prevenirea si tratarea afectiunilor. Spre deosebire de ardeii chili, au putine calorii si grasimi, 100 g furnizand doar 31 de calorii.

– ardeii dulci contin cantitati mici de capsaicina, un compus alcaloid. Primele studii de laborator pe mamifere experimentale sugereaza ca capsaicina are proprietati anti-bacteriene, anti-cancerigene, proprietati analgezice si anti-diabetice. De asemenea, sa constatat ca reduce trigliceridele si nivelul de colesterol LDL la persoanele obeze.

– ardeii proaspeti, rosii sau verzi sunt o sursa importanta de vitamina C, vitamina  deosebit de concentrata in ardeiul rosu, la cele mai inalte niveluri. 100 g ardei rosu contine aproximativ 127.7 mg sau  213% din DZR de vitamina C .

– Vitamina-C este un antioxidant puternic,  solubil in apa. Aceasta este necesara pentru sinteza de colagen in organism.

– Colagenul este proteina principala, structurata in organism, necesara pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, pielii, organelor si oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in aceasta vitamina ajuta organismul uman sa fie protejat de scorbut, sa dezvolte rezistenta impotriva agentilor infectiosi, prin stimularea imunitatii si ajuta la eliminarea radicalilor liberi din organism.

– ardeiul gras contine, de asemenea cantitati semnificative de vitamina A, aproximativ 3131 UI sau 101% din DZR la 100 gr. In plus, acesta contine flavonoizi antioxidanti, cum ar fi alfa si beta caroten, luteina, Zeaxanthina si criptoxantina. Impreuna, aceste substante antioxidante din ardeiul gras ajuta la protejarea organismului de efectele prejudiciabile ale radicalilor liberi generate in timpul stresului si in conditii de boala.

– gasim in ardeiul gras de asemea o multitudine de minerale esentiale, cum ar fi fierul, cuprul, zincul, potasiul, manganul, magneziul si seleniul.  Manganul este utilizat de organism, ca un co-factor pentru enzima antioxidanta, superoxid dismutaza. Seleniul este deasemenea un antioxidant micro-mineral, care actioneaza ca un co-factor pentru enzima superoxid dismutaza.

– in plus, ardeiul gras este, de asemenea, bogat in vitamine din complexul B, cum ar fi niacina (vitamina B3), piridoxina (vitamina B6), riboflavin (vitamina B2), tiamina (vitamina B1).

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close