Antena 3 CNN Life Ce este ceasul biologic și cum îți afectează stările mentale

Ce este ceasul biologic și cum îți afectează stările mentale

Ce este ceasul biologic și cum îți afectează stările mentale
16 Mai 2018   •   14:45

Perturbarea ceasului biologic al organismului care reglează momentele când suntem activi, când dormim și când mâncăm, poate pune oamenii la un risc crescut de tulburări mentale. 

Un studiu efectuat la Lancet Psychiatry asupra  peste 91.000 de persoane a descoperit că un ceas biologic anormal este strâns legat de depresie, tulburări bipolare și alte probleme mentale. Cercetătorii de la Glasgow au declarat că această corelație trebuie luată ca un avertisment de către societățile care luptă împotriva ritmului natural al organismului și schimbă ziua cu noaptea.  

Deși studiul nu s-a uitat în mod specific la utilizarea telefonului mobil, profesorul Daniel Smith, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, a declarat pentru programul BBC Radio  că este probabil că unul dintre factorii care au dus la tulburarea ritmului natural al corpului este telefonul mobil. "Pentru mine, utilizarea telefonului mobil se oprește înainte de ora 22:00 și asta se întâmplă, pentru că noi nu am evoluat să ne uităm la ecrane când ar trebui să dormim", a declarat profesorul. 

Participanții au purtat un aparat de monitorizare timp de o săptămână pentru a vedea cum funcționează ceasul lor biologic. Cei care erau foarte activi noaptea sau inactivi pe timpul zilei erau clasificați ca având un ritm de viață deranjat. Aceștia au fost între 6% și 10% mai susceptibili să fie diagnosticați cu tulburări mentale decât cei care au avut un stil de viață mai normal, adică activi în timpul zilei și inactivi pe timp de noapte. Studiul a descoperit rate mai mari de depresie cronică, tulburări bipolare, singurătate, nefericire, timp de reacție mai slab și instabilitate mai mare a dispoziției la persoanele cu tulburări ale ceasului biologic. 

Cu toate acestea, studiul nu poate spune clar dacă schimbarea ceasului biologic provoacă afecțiunile mentale sau dacă programul sucit este de fapt un simptom al bolilor. Cert este că cei doi factori sunt legați, iar în viitorul apropiat vor fi efectuate studii pentru a determina exact care este cauza, și care este rezultatul.  

Sursă: BBC 
  

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close