Semintele de chia sunt recomandate in dietele de slabit, datorita aportului caloric aproape nul si al continutului bogat de nutrienti care au rolul de a instala rapid senzatia de satietate si de a alunga foamea. Cu alte cuvinte, semintele de chia hranesc organismul fara riscul ingrasarii, asa cum se intampla cu multe alte tipuri de alimente.

Atunci cand intra in contact cu apa, semintele se transforma intr-un fel de gel care creste in dimensiune. Instaureaza senzatia de plenitudine si inhiba apetitul, impiedicand supraalimentarea, care determina aparitia supraponderalitii si a obezitatii.

Ofera energie organismului si intaresc sistemul imunitar

Semintele de chia sunt considerate, pe buna dreptate, aliatele unui organism puternic si sanatos. Datorita continutului crescut de proteine, aceste alimente cresc nivelul de energie al organismului. Proteinele, alaturi de acizi grasi Omega 3, fibre si alte tipuri de substante nutritive intaresc imunitatea si previn aparitia bolilor.

Semintele de chia previn aparitia diabetului

Consumul regulat al semintelor de chia ajuta la reglarea nivelului glicemiei (zaharului) din sange si la combaterea riscului de aparitie a diabetului, o boala atat de raspandita la ora actuala in lume.

Semintele sunt un aliment benefic si pentru cei care sufera deja de diabet, intrucat au un indice glicemic foarte mic si favorizeaza digerarea lenta a alimentelor.

Previn aparitia cancerului

Semintele de chia joaca un rol esential in lupta impotriva mai multor tipuri de cancer. Integrate in dieta saptamanala, aceste seminte distrug celulele canceroase si repara ADN-ul afectat din organism..

Au proprietati antiinflamatoare

Concentratia bogata de acizi grasi Omega 3 care se gaseste in semintele de chia ajuta la lubrifierea articulatiilor si le mentinerea supletii acestora. Odata ajunsi in organism, acizii grasi esentiali se transforma in prostaglandine, o substanta care combate durerile si inflamatiile. Medicii au constatat ca bolnavii de artrita care au adaugat semintele de chia in dieta lor au raportat mai putine dureri si inflamatii inconfortabile decat cei care nu le-au consumat, scrie obiectiv.info.

Imbunatesc functiile creierului

Consumul de seminte de chia atrage o multime de beneficii si la nivel intelectual. Potrivit specialistilor, acestea fac membranele cerebrale mai sensibile si imbunatesc functiile creierului: memoria, gandirea etc.

Impiedica imbatranirea prematura si sporesc longevitatea

Semintele de chia joaca un rol important in mentinerea tineretii si naturaletii organismului, datorita continutului crescut de antioxidanti. Aceste substante nutritive previn degradarea celulelor din organism si ajuta la combaterea afectiunilor care imbatranesc corpul. Nu doar antioxidantii contribuie la sporirea longevitatii organismului. Fibrele care ajuta digestia si detoxifica organismul sunt la fel de importante pentru a mentine sanatatea organismului si a preveni imbatranirea.

Intaresc oasele si previn osteoporoza

Semintele de chia sunt bogate si in calciu, un mineral crucial pentru sanatatea oaselor. Contin de sase ori mai mult calciu decat laptele, per portie, si sunt aliment de baza atat pentru copii, care sunt in crestere si au nevoie de acest nutrient pentru dezvoltarea unor oase puternice, cat si pentru femei, care sunt predispuse la osteoporoza. Consumul regulat de seminte de chia intareste oasele si previne aparitia fracturilor si a altor afectiuni.