Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Soluţia este una cât se poate de simplă. Prima ţară din lume care a stopat transmiterea HIV şi a sifilisului de la mamă la copil

Soluţia este una cât se poate de simplă. Prima ţară din lume care a stopat transmiterea HIV şi a sifilisului de la mamă la copil

Soluţia este una cât se poate de simplă. Prima ţară din lume care a stopat transmiterea HIV şi a sifilisului de la mamă la copil
Sursa foto: Foto: dailykos.com
02 Iul 2015   •   00:49

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat faptul că prima ţară din lume care a reuşit să elimine 100% transmiterea HIV şi a sifilisului de la mamă la copil este Cuba. În spatele acestei realizări nu stau la bază descoperiri ştiinţifice extrem de complicate sau costisitoare, ci politici de sănătate eficiente, conform Science Alert.

Calea prin care Cuba a ajuns la această performanţă este integrarea în sistemul de sănătate publică a unor programe de testare şi tratament pentru viitorii părinţi, oferind totodată mamelor seropozitive sau care suferă de sifilis, posibilitatea de a-şi proteja copii, prin cezariană şi alăptare cu biberonul. Astfel, în 2013, doar 2 copii din 100.000 de naşteri au fost depistaţi pozitivi la testele pentru HIV şi doar 5 copii cu sifilis congenital.

“Aceasta este o victorie majoră în lunga noastră luptă împotriva HIV şi a bolilor cu transmitere sexuală, precum şi un pas important spre a avea o generaţie care nu suferă de SIDA. Arată faptul că este posibil să punem punct epidemiei de SIDA,” arată directorul OMS. În fiecare an, 1,4 milioane de femei seropozitive rămân însărcinate şi, în lipsa unei intervenţii, riscul de a transmite virusul copiilor, înaintea sau în timpul naşterii ori prin alăptare, este de 15-45%. Dacă mama şi copilul primesc însă tratament cu antiretrovirale, riscul scade sub 1%. În ceea ce priveşte sifilisul, circa un milion de mame sunt infectate în fiecare an, riscul transmisiei scăzând odată cu administrarea penicilinei în timpul sarcinii.

Tendinţa de a scădea numărul copiilor care se nasc cu HIV şi sifilis are parte de ecouri în mai multe colţuri ale lumii. Astfel, în 2014, s-au născut în lume doar 240.000 de copii seropozitivi, aproape jumătate faţă de 2009. “Succesul Cubei demonstrează că accesul universal la servicii de sănătate este fezabil şi că el constituie, într-adevăr, cheia succesului, chiar şi împotriva unor provocări atât de mari cum este HIV,” arată Carissa Etienne, de la Pan American Health Organisation.

Agenţia UNAids susţine că există şanse ca, până în 2030, epidemia de SIDA să fie stopată.  La nivel global, aproximativ 35 de milioane de persoane trăiesc cu virusul HIV. În 2013, s-au înregistrat 2,1 milioane de cazuri noi de infectare, adică cu 38% mai puţin faţă de anul 2001. Decesele cauzate de SIDA au scăzut cu o cincime în ultimii trei ani, ajungând la cifra de 1,5 milioane pe an. Cea mai serioasă îmbunătăţire a situaţiei se observă în Africa de Sud şi Etopia, notează raportul ONU.

 



×
Subiecte în articol: Cuba HIV SIDA
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close