Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire remarcabilă. Cum se formează amintirile

Descoperire remarcabilă. Cum se formează amintirile

Descoperire remarcabilă. Cum se formează amintirile
Sursa foto: Foto: www.smithsonianmag.com
02 Iul 2015   •   19:14

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) arată procesul cerebral de formare a amintirilor, relatează Reuters.

Noua descoperire ar putea fi extrem de utilă întrucât va conduce la dezvoltarea unor tehnici specifice de ajutorare a persoanelor diagnosticate cu maladii neurologice, precum Alzheimer.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 14 persoane diagnosticate cu epilepsie severă. Voluntarii aveau implantaţi mai mulţi electrozi în creier care aveau scopul de a identifica regiunile din creier asociate cu producerea crizelor. Acele dispozitive au permis de asemenea oamenilor de ştiinţă să depisteze neuronii individuali care codau amintirile.

Voluntarilor le-au fost arătate o sută de fotografii ale unor celebrităţi, precum Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods, Jennifer Aniston, Clint Eastwood şi Josh Brolin, dar şi fotografii cu diverse clădiri celebre, precum Turnul Eiffel, Turnul din Pisa şi Casa Albă.

Cercetătorii au identificat neuronii individuali care se activau la vederea unei persoane specifice, precum Josh Brolin, dar nu a unor locuri sau clădiri, precum Turnul Eiffel, şi au creat imagini compozite cu acea persoană şi acel loc (sau clădire).

"Studiul nostru a mers până în centrul sistemului neuronal de codificare şi a subliniat unul dintre cele mai fundamentale aspecte ale cunoaşterii şi memoriei umane - formarea asociaţiilor de idei", a declarat chirurgul neurolog Itzhak Fried de la Ronald Reagan UCLA Medical Center şi Geffen School of Medicine de la UCLA.



×
Subiecte în articol: amintiri
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close