Antena 3 CNN Life Știinţă Este fără PRECEDENT ce se întâmplă în Marea Mediterană. Fenomenul îi sperie pe cercetători

Este fără PRECEDENT ce se întâmplă în Marea Mediterană. Fenomenul îi sperie pe cercetători

Este fără PRECEDENT ce se întâmplă în Marea Mediterană. Fenomenul îi sperie pe cercetători
de O.P.    |    17 Iun 2014   •   08:20

Creșterea într-un ritm fără precedent a temperaturii și acidității apei din Marea Mediterană reprezintă un considerabil pericol pentru ecosistemul marin, existând totodată riscul unei proliferări masive a meduzelor, este concluzia unui raport prezentat joi la Barcelona, elaborat în cadrul proiectului european MedSea, transmite AGERPRES.

Rezultat al activității de trei ani și jumătate a 110 cercetători din 12 țări, studiul a scos în evidență faptul că temperatura Mediteranei a crescut cu 0,67 de grade Celsius în ultimii 25 de ani. Dacă va continua procesul de creștere a cantității de gaze cu efect de seră, temperatura de la suprafața Mediteranei va urca până în 2050 cu până la 1,5 grade în est, în mările Egee și Adriatică, și va depăși constant pragul de 29 de grade Celsius în sud.

Aciditatea apelor a sporit cu 60 % de la începutul revoluției industriale și cu 10 % doar în ultimii nouă ani, din 1995 pînă în prezent, și, dacă nu se iau măsuri adecvate, va fi cu 152 % mai mare la sfârșitul secolului, spun cercetătorii.

Un sfert din cantitatea de CO2 din atmosferă se absoarbe în apa mărilor și crește aciditatea acesteia. Din cauza încălzirii globale, cantitatea de CO2 este mai mare în aer și are ca efect o apă tot mai acidă în mări și oceane, a explicat coordonatorul proiectului, Patrizia Ziveri, de la Institutul de Știință și Tehnologie a Mediului de la Universitatea Autonomă din Barcelona.

×
Subiecte în articol: marea mediterana
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close