Antena 3 CNN Life Știinţă Minunea arheologică ce i-a îngropat pe egipteni. Construcţia veche de cinci milenii ascunde secretul morţii

Minunea arheologică ce i-a îngropat pe egipteni. Construcţia veche de cinci milenii ascunde secretul morţii

Minunea arheologică ce i-a îngropat pe egipteni. Construcţia veche de cinci milenii ascunde secretul morţii
de O.P.    |    30 Apr 2012   •   12:34

Marea Piramidă din Egipt pare să aibă un rival de necontestat în ceea ce priveşte vârsta. Potrivit unor date care au ieşit la iveală în urma unui studiu efectuat de arheologii scoţieni, cu aproximativ 250 de ani înainte de la începutul construcţiei piramidei de la Gizeh, primii colonişti se aşezau deja pe coasta nordică din Scoţia, ridicând primele construcţii impresionante.

Este vorba de mai multe camere de piatră, îngropate sub movile de pământ. Despre existenţa lor nu s-a aflat decât acum recent, fiind folosită scanarea cu laser. Astfel s-a putut observa conturul unei astfel de camere, cu o înălţime de 3.8 metri, iar pentru a ajunge la ea trebuie să străbaţi un tunel de 11 metri lungime.

Arheologii consideră că ar fi vorba de o cameră mortuară, pe care au numit-o Maeshowe şi face parte din monumentele neolitice din zona Orkney, aflat sub patrimoniul UNESCO, scrie Sott.

Aici erau îngropaţi bărbaţii, în urma unor ritualuri de înmormântare foarte sofisticate, care însă nu au putut fi deocamdată lansate către public.






×
Subiecte în articol: arheologie galerii foto
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close