Antena 3 CNN Life Știinţă Nu ai mai văzut-o aşa! Vezi spectacolul unic de culoare al pădurii amazoniene

Nu ai mai văzut-o aşa! Vezi spectacolul unic de culoare al pădurii amazoniene

Nu ai mai văzut-o aşa! Vezi spectacolul unic de culoare al pădurii amazoniene
Sursa foto: Foto: videonews.ro
31 Ian 2012   •   10:13

La 5.000 de metri deasupra solului, ecologistul Greg Asner a survolat una dintre cele mai bogate păduri din lume, distingând mii de culori acolo unde ochiul liber nu vede decât verde, informează 7sur7.be.

Echipa de oameni de ştiinţă a obţinut astfel imagini multicolore ale pădurii tropicale peruviene de la bordul unui mic avion cu care au zburat, numit 'Lidar' (Light Detection and Ranging).

Aparatul permite detectarea rapidă cu ajutorul unui fascicul laser. Laserul a trimis 400.000 de imagini pe secundă, rezultatul fiind o hartă a pădurii în trei dimensiuni, ale cărei detalii sunt impresionante.

Au fost înregistrate culori vii (datorită proprietăţilor chimice ale faunei) acolo unde cu ochiul liber s-ar fi putut vedea doar verde. 'Această tehnologie ne oferă o imagine în 3D a Amazoniei, nemaivăzută până acum', spune Asner.

 'Sunt informaţii esenţiale, care ne vor ajuta să gestionăm aceste sisteme, să le păstrăm şi să elaborăm politici penrtu a utiliza mai bine bazinul amazonian ca resursă , protejând ceea ce are el ca diversitate biologică', adaugă ecologistul.

Studiul va contribui şi la aprecierea felului în care ecosistemul forestier răspunde la secetă - anul 2010 a fost cel mai secetos înregistrat vreodată -, dar şi la supravegherea strictă a despăduririlor şi a degradării mediului.

 

×
Subiecte în articol: Amazon padure culoare Sistem
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close