Antena 3 CNN Life Știinţă Previziunea care ne dă fiori. Poluarea aerului va ucide milioane de oameni

Previziunea care ne dă fiori. Poluarea aerului va ucide milioane de oameni

Previziunea care ne dă fiori. Poluarea aerului va ucide milioane de oameni
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    27 Iun 2016   •   11:26

Decesele premature provocate de poluarea aerului vor continua să crească până în anul 2040 dacă nu se fac modificări ale modului în care lumea folosește și produce energie, a anunțat luni Agenția Internațională pentru Energie (International Energy Agency, IEA) cu sediu la Paris, citată de agenția Reuters.

Circa 6,5 milioane de decese la nivel global sunt atribuite în fiecare an calității precare a aerului din interior și exterior, ceea ce face din aceasta cea de-a patra amenințare globală pentru sănătatea umană, după tensiunea arterială ridicată, riscurile dietei și fumat.

Poluanții nocivi, cum ar fi pulberile în suspensie — care pot conține acizi, metale, particule de sol și de praf — oxizii de sulf și oxizii de azot, sunt responsabili pentru cele mai răspândite efectele ale poluării aerului.

Pulberile minuscule în suspensie pot cauza cancer pulmonar, accidente vasculare cerebrale și boli de inimă pe termen lung, precum și atacuri de cord, care ucid rapid.

Eliberarea acestor poluanți se datorează în principal producției și utilizării nereglementate a energiei, susține IEA într-un raport special privind energia și poluarea aerului.

Fără acțiune, decesele premature care pot fi atribuite poluării aerului exterior vor crește la 4,5 milioane în 2040 de la aproximativ trei milioane în prezent. Decesele premature din cauza poluării aerului din interiorul locuințelor ar urma însă să scadă de la 3,5 milioane de cazuri la 2,9 milioane de cazuri.

Asia va reprezenta aproape 90% din creșterea prognozată a deceselor.

Chiar dacă emisiile globale se estimează că vor scădea în ansamblu în anul 2040, politicile energetice existente și planificate nu vor fi suficiente pentru îmbunătățirea calității aerului, se afirmă în raport.

Noile politici energetice și de calitate a aerului pot oferi un aer mai curat prin impunerea unor măsuri ce includ accesul la mașini de gătit nepoluante care să le înlocuiască pe cele ineficiente, introducerea unor noi standarde de emisii aplicate strict în transporturile rutiere, controlul emisiilor și trecerea la combustibili nepoluanți în sectorul energetic, precum și creșterea eficienței energetice în industrie.

Aceste măsuri ar putea reduce emisiile globale de pulberi în suspensie cu 7 la sută, pe cele de dioxid de sulf cu 20 la sută și pe cele de oxizi de azot cu 10 procente până în anul 2040. Drept rezultat, decesele premature provocate de poluarea aerului din exterior ar scădea la 2,8 milioane de persoane în 2040, iar cele provocate de poluarea aerului din interiorul locuințelor la 1,3 milioane de persoane, estimează raportul, citat de agenția Reuters.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: aer energie
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close