Antena 3 CNN Life Știinţă Semnal bizar detectat de astronomi. „Fenomenul merită studiat”

Semnal bizar detectat de astronomi. „Fenomenul merită studiat”

Semnal bizar detectat de astronomi. „Fenomenul merită studiat”
Sursa foto: Foto: YouTube
30 Aug 2016   •   10:10

Detectarea în 2015 a unui "semnal puternic" de către un telescop radio din Rusia care scana cerul în căutarea vieţii extraterestre stârneşte un mare interes în comunitatea ştiinţifică. Acest semnal, ale cărui caracteristici ar putea sugera o transmisie venită din partea unei inteligenţe extraterestre, ar putea fi la fel de bine o interferenţă radio sau rezultatul unui fenomen natural, a informat în acest weekend site-ul de specialitate Centauri Dreams, care a făcut public pentru prima dată această observaţie, arată AFP.

"Nimeni nu susţine că este opera unei civilizaţii extraterestre, dar cu siguranţă fenomenul  merită studiat", a declarat Paul Gilster, autorul site-ului Centauri Dreams care prezintă studii din domeniul explorării spaţiului. Acesta a dezvăluit această descoperire după ce a văzut o prezentare despre acest subiect făcută de astronomul italian Claudio Maccone.

Descoperirea va face obiectul unei dezbateri în cadrul celei de-a 67-a ediţii a Congresului Internaţional de Astronomie care va avea loc în Guadalajara, Mexic, în 27 septembrie.

Semnalul vine din direcţia HD 164595, o stea similară soarelui, care se află în constelaţia Hercule, aflată la circa 95 de ani-lumină de Terra. Oamenii de ştiinţă ştiu despre aceasta că are cel puţin o planetă, însă ar putea avea mai multe. Semnalul a fost detectat în 15 mai 2015 cu ajutorul radio-telescopului RATAN-600, în Republica Karaciai-Cerchezia din Rusia, în apropierea graniţei cu Georgia. Echipa de astronomi a fost condusă de Nikolai Bursov de la Academia Rusă de Ştiinţe Exacte.

Experţii susţin că e mult prea devreme să ştim ce înseamnă acest semnal şi de unde vine exact, însă este suficient de interesant pentru ca cercetătorii "să solicite să facă obiectul unei monitorizări permanente", după cum scrie Paul Gilster.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, dacă acest semnal radio provine de la o antenă izotropă care emite în toate direcţiile, avem de-a face cu o civilizaţie mult mai avansată decât a noastră, numită "'Kardashev de tip II". În cazul în care semnalul provine de la o bandă de emisie îngustă orientată către sistemul nostru solar, ar putea fi vorba despre o civilizaţie asemănătoare cu cea a oamenilor.

Potrivit astronomului Nick Suntzeff de la Universitatea A&M din Texas, SUA, citat de revista de specialitate "Ars Technica", acest semnal de 11 gigahertzi se situează pe frecvenţele utilizate de armată. "Dacă aş fi în locul astronomilor, aş continua observaţiile, însă fără mari iluzii, ţinând seama de faptul că ar putea fi vorba de ceva militar", a spus acesta.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close