Antena 3 CNN Life Știinţă Studiu: Cromozomul Y ar putea fi esenţial în lupta bărbaţilor împotriva cancerului

Studiu: Cromozomul Y ar putea fi esenţial în lupta bărbaţilor împotriva cancerului

Studiu: Cromozomul Y ar putea fi esenţial în lupta bărbaţilor împotriva cancerului
de M.C.    |    23 Oct 2014   •   17:00

Cromozomul Y ar putea avea un rol important în prelungirea vieţii şi în lupta bărbaţilor împotriva cancerului, potrivit unui studiu suedez, ai cărui autori au descoperit că persoanele care au pierdut o parte a acestui cromozom mor, în medie, cu 5 ani şi jumătate mai devreme, scrie BBC.

Cercetătorii de la Universitatea din Uppsala, Suedia, au analizat informaţii despre 1.153 de bătrâni şi au descoperit că bărbaţii care au pierdut o parte din cromozomul Y au murit cu cinci ani şi jumătate mai devreme, în medie, decât bărbaţii care nu au pierdut acea parte din cromozom.

Femeile trăiesc cu şapte ani şi jumătate mai mult decât bărbaţii, în medie, în Europa, iar motivele pentru această diferenţă nu sunt cunoscute în totalitate.

Potrivit cercetătorilor, asocierea dintre pierderea cromozomului Y şi moartea prematură a fost semnificativă în momentul în care rezultatele au fost ajustate ţinând cont de vârstă şi starea de sănătate.

Deteriorarea cromozomului Y în celulele sangvine a fost asociată cu mai multe tipuri de cancer, inclusiv tumori care nu au legătură cu sistemul circulator.

×
Subiecte în articol: studiu cancer
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close