Antena 3 CNN Life Știinţă Toate hărțile lumii sunt greșite. Explicația științifică din spatele erorii

Toate hărțile lumii sunt greșite. Explicația științifică din spatele erorii

Toate hărțile lumii sunt greșite. Explicația științifică din spatele erorii
Sursa foto: Foto: pixabay.com
18 Aug 2016   •   12:07

Deși am văzut cu toții, cel puțin o dată în viață, o hartă a lumii, puțini au fost cei care au conștientizat că proiecţia Mercator, una dintre cele mai populare forme de reprezentare grafică a Terrei, distorsionează dimensiunile relative ale ţărilor, scrie Daily Mail.

Deoarece Pământul are forma unei sfere, este imposibil pentru cercetători să ilustreze cu acuratețe suprafața sa în 2D, cum ar fi un poster sau o carte.

Din această cauză, anumite țări ale lumii au fost reprezentate inexact până acum. Mai exact, țările din zona ecuatorului au ”pierdut” pe hârtie din dimensiunile lor, în favoarea celor din zonele nordice.

Unele proiecţii reprezintă cu acurateţe dimensiunile ţărilor, dar distorsionează distanţele. Alte proiecţii reproduc cu acurateţe formele ţărilor, dar distorsionează suprafaţa pe care acestea se întind.

Un site web, numit The True Size, permite utilizatorilor să verifice dimensiunile reale ale mai multor țări, precum și modul în care acestea se contractă sau se extind pe harta de proiecție Mercator.

 

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close