Antena 3 CNN Life Știinţă Vei fi uimit să afli ce preferau strămoşii noştri să sculpteze pe pereţii adăposturilor

Vei fi uimit să afli ce preferau strămoşii noştri să sculpteze pe pereţii adăposturilor

Vei fi uimit să afli ce preferau strămoşii noştri să sculpteze pe pereţii adăposturilor
Sursa foto: foto: Intact Images
29 Mai 2012   •   11:13

Cea mai veche rocă găsită vreodată în Europa arată o formă feminină, tipul de decor pe care primii europeni îl preferau pentru spaţiile în care locuiau, scrie Live Science

Noua descoperire, găsită într-un loc numit Abri Castanet din Franţa, constă în sculpturi circulare, cel mai probabil menite să reprezinte organele genitale feminine. Sculpturile au fost gravate în plafonul unui adăpost din stâncă acum aproximativ 37,000 de ani.

"Este arta cotidiană, este arta de zi cu zi", spune cercetătorul Randall White, un antropolg de la Universitatea din New York.

În afară de aceste sculpturi, europenii preferau şi bijuteriile din fildeş, dinţi de animale şi cochilii perforate, atât din Marea Mediterană cât şi Oceanul Atlantic.

Abri Castanet a fost excavat încă din 1911, dar aceste explorări arheologice nu au fost niciodată atât de avansate ca acum. White şi colegii săi au excavat începând cu partea de sus a acoperişului prăbuşit. Acesta a căzut direct pe artefactele de la rezidenţii Aurignicieni, care au permis cercetătorilor să îşi dea deama că sculpturile au o vechime de 37,000 de ani.

Este posibil ca imaginea organelor genitale feminine să fi trezit interes din cauza preocupării intense asupra fertilităţii şi a misterului naşterii. Imagini cu animale, cum ar fi cai, reni şi bizoni, pot reprezenza masa pe care o luau strămoşii noştri.

×
Subiecte în articol: Europa Franta
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close