Antena 3 CNN Politică Boala banilor îi bagă pe parlamentari în boală

Boala banilor îi bagă pe parlamentari în boală

Boala banilor îi bagă pe parlamentari în boală
10 Oct 2015   •   19:35

Boala banilor te bagă de tot în boală. Peste tot în lume, banii aduc fericirea. Sunt simptome fizice şi psihice, studiate în detaliu de oamenii de ştiinţă. Când n-ai bani, te doare capul, că n-ai cu ce să trăieşti. Când ai prea mulţi, ai bătai de cap de grija lor.

Dincolo de metafore şi duble înţelesuri, în România, boala banilor a lovit oameni mari. Care au ajuns, mai devreme sau mai târziu, să fie luaţi la bani mărunţi de justiţie. Darius Vâlcov, Elena Udrea, Miron Mitrea, Cristian David şi Sorin Oprescu sunt doar câţiva politienii atinşi de sindromul banilor. 

 
În familiile sărace, toate certurile pleacă de la bani. Fie câştigaţi puţin şi oricât aţi trage de ei, tot nu ajung, fie cheltuiţi în neştire şi ei se duc. Altfel stau, însă, lucrurile în casele oamenilor bogaţi. Priviţi din afară, nu par să aibă probleme financiare, dar, politicienii merg pe principiul ştiut, nimeni nu zice "ia-mi, Doamne", ci, "dă-mi Doamne". Şi au luat. Cel puţin până la verdictul final, acuzaţiile au fost lansate deja de procurori.  

Elena Udrea a fost arestată în 25 februarie, a fost trimisa in judecată de procurorii anticorupţie, in dosarul "Gala Bute. Acuzata de mai multe infractiuni de coruptie, statul i-ar putea confisca Elenei Udrea 900.000 de euro si peste un milion de lei. Este acuzată, printre altele, de luare de mită. I-au plăcut banii din totdeauna. Unii au crezut că mariajul cu Cocoş i-a adus mulţi galbeni, ea, nefiind niciodată discretă în a-şi etala ţinutele de lux, poşetele de firmă sau pantofii de top. 
 
Fostul ministru al transporturilor, Miron Mitrea, a fost şi el încarcerat pentru o mită de 520.000 de lei, sub forma unor lucrări executate la casa mamei sale. Şpaga a fost primită pentru a o menţine pe Irina Jianu în funcţiile de inspector şef adjunct şi, ulterior, inspector şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii. 
 
Pentruu aceste acuzaţii, Miron Mitrea execută o pedeapsă de doi ani, la penitenciarul Poarta Albă. Pentru funcţia de ministru al finanţelor, pe Darius Vîlcov l-a recomandat talentul. Talentul de a scoate bani şi din cavouri, dupa cum spun procurorii. A scos bani şi i-a şi spălat în operaţiuni finaciare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o avea. Detaliile din dosar i-au lăsat pe multi, tablou. Sau tablouri. 
 
Un alt fost ministru, de data aceasta de la interne, a simţit mirosul banilor chiar la el în birou. Cristian David ar fi primit 500.000 de euro, prin intermediul directorului sau de cabinet chiar in sediul MAI. Boala banilor l-a trimis pentru câteva luni la răcoare. Când a ieşit, păcatele l-au doborât şi, a ales drumul pocăinţei. S-a botezat într-o altă religie. 
 
Relu Fenechiu, Cătălin Voicu şi, mai nou, Sorin Oprescu, au fost şi ei tulburaţi în relaţia cu banii. Şi toţi au schimbat luxul de acasă, cu modestia unei celule împărţite frăţeşte. Culmea e că, specialiştii în psihologie, numesc această boală a banilor sindromul Paris Hilton. Şi au şi explicaţii. Neliniştea adusă de bani, mulţi sau puţini, după caz, vine din traume adânci, frustrări, aspiraţii sau decepţii. 
 
Stăpâni sau sclavi ai banilor, oamenii primesc la un moment dat reversul medaliei. Plătesc altfel factura care i-a făcut prosperi. Fie se sinucid de plictiseală, cum spun psihologii, fie se smintesc în aşa hal încât nu le mai ştiu valoarea.  
 

×
Parteneri
Record de viteză pe un drum naţional din România
x close