Antena 3 CNN Politică Antonescu, despre refuzul Franţei şi al Germaniei: Cel mai grav eşec din ultimii ani din politica externă a ţării

Antonescu, despre refuzul Franţei şi al Germaniei: Cel mai grav eşec din ultimii ani din politica externă a ţării

Antonescu, despre refuzul Franţei şi al Germaniei: Cel mai grav eşec din ultimii ani din politica externă a ţării
22 Dec 2010   •   15:48

Preşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, miercuri, că poziţia Franţei şi a Germaniei în privinţa aderării României la Schengen reprezintă cel mai grav eşec din ultimii doi ani din domeniul politicii externe.

Mai mult decât atât, aceasta a catalogat refuzul ca un verdict extrem de dur şi un certificat de evaluare a credibilităţii pe care autorităţile române l-au primit de la cele mai importante voci din comunitatea europeană.

"Este foarte clar că acest verdict extrem de dur şi, în mare măsură, pentru cetăţenii României, cu adevărat nedrept, este un certificat de evaluare a credibilităţii pe care autorităţile româneşti cele mai înalte din acest moment, începând cu preşedintele, cu prim-ministrul, cu ministrul de Externe, l-au primit din partea celor mai importante voci din comunitatea europeană", a spus Antonescu, într-o conferinţă de presă.

Antonescu a mai spus că aceasta este, încă o dată, dovada că şeful statului nu este la înălţimea responsabilităţilor sale constituţionale şi nu este capabil să constate şi să asume un eşec, "probabil cel mai grav eşec din ultimii ani în domeniul politicii externe a României", potrivit Mediafax.

"PNL vorbeşte de multă vreme despre faptul că România nu mai are politică externă, despre faptul că preşedintele României, personaj politic căruia Constituţia îi conferă prerogative în principal în acestă zonă, că ministrul de Externe, că prim-ministrul şi Guvernul (...), prin tot ceea ce fac, prejudiciază interesele de politică ale României", a declarat liderul PNL.

"Dacă admitem toţi că, din punct de vedere tehnic, autorităţile româneşti au făcut ce trebuia să facă pentru a adera, rămâne să ne întrebăm de ce decizia politică este una negativă. Astăzi preşedintele sau alţi asociaţi pot încerca să dea vina pe Germania, pe Franţa, pe doamna Merkel, pe Sarkozy, pe CSM, pe Parlament, pe Opoziţie, eventual, nu m-ar mira, pe moguli, dar e clar pentru oricine că, dacă preşedintele şi ministrul său de Externe aveau ceva de făcut, nu au făcut", a arătat el.

Potrivit declaraţiilor acestuia, explicaţiile de natură politică pentru acest "eşec" al României nu pot fi găsite decât în zona de responsabilitate a puterii.

"Ce merge în România nu merge cu Sarkozy şi nu merge cu Merkel", a subliniat liderul liberal, care a adăugat că cei doi demnitari străini nu s-au întâlnit nici cu opoziţia, nici cu Parlamentul, ci s-au întâlnit şi "au luat măsura credibilităţii" cu preşedintele Traian Băsescu.

Miniştrii de Interne ai Franţei şi Germaniei au transmis CE o scrisoare prin care se solicită amânarea aderării României, dar şi a Bulgariei, la Schengen, solicitarea fiind de asemenea adresată preşedinţiei belgiene a UE şi Ungariei, care va prelua preşedinţia, au declarat surse europene.

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close