Antena 3 CNN Politică Anunț de la Cotroceni: Președintele Iohannis se va întâlni cu Merkel și Macron

Anunț de la Cotroceni: Președintele Iohannis se va întâlni cu Merkel și Macron

Anunț de la Cotroceni: Președintele Iohannis se va întâlni cu Merkel și Macron
13 Iun 2017   •   13:09

Președintele Klaus Iohannis va avea o întâlnire, în perioada următoare, cu președintele Franței, Emmanuel Macron și cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunțat, marți, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Mădălina Dobrovolschi.

 

Declarațiile Mădălinei Dobrovolschi:

Mâine, 14 iunie, președintele României îl va primi la Palatul Cotroceni pe prim-ministrul Landului german Saxonia, domnul Stanislaw Tillich. Acesta se va afla în vizită în România. Sunt mai multe subiecte care vor fi abordate în cadrul acestei întrevederi se referă la relațiile româno-germane, cooperarea cu Landul Saxonia, viitorul Uniunii Europene, dar, desigur, și alte subiecte de interes comun.

Pe 16 iunie, când Președintele României îl va primi aici, la Palatul Cotroceni, pe Xavier Bettel, Prim-ministrul Marelui Ducat de Luxemburg. Acesta se va afla în vizită în România în perioada 16-18 iunie.

Pe data de 17 iunie, Președintele român și Premierul luxemburghez se vor deplasa la Sibiu, acolo unde vor participa la evenimentele prilejuite de împlinirea a zece ani de la momentul Luxemburg – Sibiu – Capitale Europene ale Culturii.

Un alt eveniment important se va desfășura în perioada 19 -21 iunie, când Președintele României se va afla în vizită în Germania. Este un prilej cu care Președintele va avea întrevederi importante. Se va întâlni cu Cancelarul german Angela Merkel, cu Președintele Germaniei. De asemenea, va fi prezent, în calitate de invitat de onoare, la o ceremonie de comemorare a victimelor refugiului și expulzării. Aș da câteva detalii și despre această ceremonie. Va avea loc pe data de 20 iunie, la Berlin, la Muzeul Istoric German, și cu ocazia acestei prezențe, Președintele va susține principalul discurs din cadrul vizitei.

Câteva detalii despre ceea ce prilejuiește vizita în Germania. Se împlinesc 50 de ani de la debutul relațiilor diplomatice româno-germane la nivel de ambasade, 25 de ani de la momentul semnării acordului tratatului de cooperare și parteneriat în Europa România – Germania și, evident, 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană. Este un prilej cu care întrevederile vor fi axate pe câteva subiecte principale: aprofundarea relației bilaterale româno-germane, subiectele aflate în prim-plan pe agenda internațională și, evident, pe agenda europeană.

În zilele de 22 și 23 iunie, când Președintele României, domnul Klaus Iohannis, se va afla la Bruxelles, pentru a participa la Reuniunea de vară a Consiliului European.

La această întâlnire a șefilor de stat și de guvern ai țările membre din Uniunea Europeană vor fi abordate o serie de teme importante, și aș vrea să le trec în revistă, pentru o bună informare. Este vorba despre migrație, chestiuni privind securitate și apărare, aspecte economice legate de locurile de muncă, creșterea economică și competitivitate și, de asemenea, un lucru la care se așteaptă toată lumea – vor fi analizate și cele mai recente evoluții în ceea ce înseamnă procesul de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Și un alt aspect foarte important. În marja acestui Consiliu European, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea o întrevedere cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Va fi un prilej cu care se va discuta despre relațiile româno-franceze, Parteneriatul Strategic și, de asemenea, elemente importante din agenda europeană și internațională.

Declarația LIVE TEXT pe Antena3.ro, LIVE pe Antena 3 și pe Facebook Antena3.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close