Antena 3 CNN Politică Băsescu, despre situația din Turcia: Erdogan a greșit

Băsescu, despre situația din Turcia: Erdogan a greșit

Băsescu, despre situația din Turcia: Erdogan a greșit
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Iul 2016   •   23:19

Fostul preşedinte Traian Băsescu explică tentativa de lovitură din stat din Turcia prin faptul că preşedintele Erdogan încearcă "să acapareze toată puterea". 

El a declarat duminică seară, la România TV, că, prin politica sa, "Erdogan a greşit" şi "a reuşit să îşi ostilizeze toţi vecinii". 

"Trebuie să ne întrebăm de ce această lovitură de stat în Turcia. De ce? Răspunsul este simplu. Pentru că preşedintele Erdogan încearcă să acapareze toată puterea simultan cu islamizarea ţării. (...) Erdogan a reuşit să îşi ridice propria minoritate kurdă, s-o facă să pună mâna pe arme din nou. Asta înseamnă că acest proces de reislamizare a Turciei, pe care l-a declanşat, îl susţine. A pierdut din vedere că are şi minoritatea kurdă care şi cere nişte drepturi. (...) Erdogan a reuşit să îşi ostilizeze toţi vecinii, care sunt ei. Îi este ostilă Armenia, cu care are frontieră, îi este ostilă Siria, el fiind unul dintre cei care luptă împotriva lui Bashar Al-Assad, îi este ostil Israelul cu care a reuşit să intre în conflict. A trebuit să facă o demonstraţie de forţă, discutabilă din punct de vedere al realităţii Ankarei, şi să doboare un avion al Federaţiei Ruse. Uitaţi-vă acum! Dacă nu ni-l daţi pe imamul acela din Statele Unite, oricine nu ni-l dă, intrăm în război cu el", a afirmat Băsescu. 

Referindu-se la relaţiile dintre România şi Turcia, fostul şef al statului susţine că acestea sunt bune, dar a adăugat că relaţiile cu Statele Unite ale Americii sunt mai importante decât cele cu autorităţile de la Ankara. 

"Noi avem o relaţie bună, tradiţională, cu Turcia, dar n-aş vrea să fim puşi în situaţia să alegem între Turcia şi relaţia cu America, pentru că România va trebui să aleagă relaţia cu America pentru propria securitate", a precizat Băsescu.

Bilanțul tentativei de lovitură de stat din Turcia a ajuns la 265 de morți și 1440 de răniți. De asemenea, peste 3.000 de militari participanţi la complot au fost arestaţi preventiv.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: turcia lovitura de stat in turcia Erdogan
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close