Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu, despre protocolul SRI - DNA: Serviciul nu are variantă dacă i se cere să prezinte documentul în Comisie

Traian Băsescu, despre protocolul SRI - DNA: Serviciul nu are variantă dacă i se cere să prezinte documentul în Comisie

Traian Băsescu, despre protocolul SRI - DNA: Serviciul nu are variantă dacă i se cere să prezinte documentul în Comisie
Sursa foto: Foto: Agerpres
27 Feb 2017   •   08:47

Senatorul PMP Traian Băsescu susţine că, în situaţia în care Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI ar solicita să îi fie prezentat documentul unui eventual protocol între SRI şi Parchetul General, Serviciul "nu are variantă", scrie Agerpres.

"Cei care îi controlează sunt cei de la Parlament, Comisia SRI. Eu cred că SRI nu are variantă dacă i se cere să prezinte acest document în Comisie. Nu pot să cred că două instituţii de asemenea dimensiuni, Parchetul General şi SRI, au scris un protocol în care să rămână vreo urmă de ilegalitate. Nu pot să cred în aşa ceva, doar dacă sunt nişte lunatici care ar trebui să vină şi să se autodenunţe. Dar nu cred că în vreun protocol vom găsi scris, şi în josul paginii semnat între directorul operativ al SRI şi procurorul general al României, nici măcar vreo literă ilegală. Nu pot fi atât de naivi. Cred că protocoalele le ţin la limita legalităţii ca să stabilească regulile de colaborare", a declarat Băsescu, duminică seara, la un post de televiziune.

Traian Băsescu a subliniat faptul că, în vederea organizării Summitului NATO, SRI a beneficiat de o "dotare formidabilă" care, ulterior, a fost utilizată şi de către alte instituţii, însă "stăpânul echipamentului a rămas SRI".

"Foarte puţină lume îşi aduce aminte că cel mai puternic centru de supraveghere a comunicaţiilor în România a fost dezvoltat în 2008 cu ocazia Summitului NATO când a trebuit să se răspundă la nişte exigenţe de vârf a nivelului de supraveghere pentru securitatea liderilor NATO care au venit aici. A venit Putin, a venit preşedintele SUA, a venit preşedintele Afganistanului, nu mai vorbim de Franţa, Germania, Italia, toate reprezentate la vârf. Deci în vederea Summitului NATO, şi cu sprijin al aliaţilor, SRI a beneficiat de o dotare formidabilă, dotare care s-a răsfrânt şi asupra sistemelor de supraveghere a frontierelor, în mod deosebit frontiera de sud, de la Dunăre. Lucrurile sunt mai complicate decât par. Această dotare fiind la SRI, ea a fost utilizată şi de instituţiile româneşti după terminarea Summitului, dar stăpânul echipamentului a rămas SRI", a precizat fostul preşedinte.


 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close