Antena 3 CNN Politică Cine se află în spatele organizației din Secuime care susține refacerea Ungariei Mari

Cine se află în spatele organizației din Secuime care susține refacerea Ungariei Mari

Cine se află în spatele organizației din Secuime care susține refacerea Ungariei Mari
27 Sep 2016   •   13:52

O organizație fantomă a coalizat în jurul ei sute de tineri secui din Transilvania. În ultimii ani, liderii ei au deturnat mitinguri, s-au încăierat cu jandarmii, au vrut să detoneze o bombă artizanală în mijlocul unei parade militare și să arunce în aer o conductă de gaze care leagă Ardealul de restul țării. Sunt cunoscuți ca HVIM, adică Mișcarea Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate, scrie Rise Project.

Doi dintre liderii locali sunt judecați acum pentru presupuse acte de terorism, iar liderii din Ungaria sunt declarați indezirabili pe teritoriul României. RISE Project i-a documentat și a aflat că în spatele lor stă un lanț de interese care trece prin Budapesta și se oprește la Moscova.

Înființată în 2001, la Budapesta, HVIM contestă granițele trasate după Primul Război Mondial și militează pentru refacerea Ungariei Mari, ce includea teritorii din statele vecine Slovacia, Serbia, Ucraina și România.

Organizația nu a fost înființată oficial în România, dar fondatorii săi, Zagyva Gyorgy Gyula și Toroczkai Laszlo, o dirijează din exterior. Ambii sunt declarați indezirabili în România, Serbia și Slovacia, iar doi dintre oamenii lor sunt judecați pentru terorism după ce au plănuit niște atentate cu bombă în Transilvania.

SRI a susținut constant că HVIM funcționează după principii paramilitare și că membrii organziației se antrenează în tabere clandestine. Reporterii RISE au mers anul trecut într-o astfel de tabără și au stat de vorbă cu liderii grupării, apoi au studiat sursele de finanțare ale organizației și implicarea lor în alte mișcări separatiste din regiune. Poza de ansamblu include niște tipi călare care se distrează trăgând cu arcul prin munți, dar și legături cu scandaluri de spionaj în care este implicată Federația Rusă.

DE UNDE VIN BANII

Cel mai activ nucleu HVIM din România se află în Tg. Secuiesc. De-acolo, Beke Istvan Attila și frații Szocs Zoltan și Szocs Csongor, toți trei cetățeni români de etnie maghiară, coordonează activitatea organizației fantomă. Activiștii și simpatizanții HVIM sunt fie mici afaceriști, fie politicieni mărunți la nivel local.

Al doilea om din ierarhie, Lokodi Ferenc Attila, a fost mulți ani consilier local în Oradea și a deținut, în paralel, o platformă naționalistă online, înregistrată oficial în Canada. Liderul din Odorheiu Secuiesc este și el funcționar public la o agenție a Ministerului Agriculturii. Alți membri ai organizației au încercat la alegerile din ultimii ani să obțină diferite poziții în administrația locală din Tg. Mureș, Miercurea Ciuc și în alte orașe.

Continuarea, pe Rise Project.

×
Subiecte în articol: tinutul secuiesc Ungaria
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close