Antena 3 CNN Politică Cristian Diaconescu: Klaus Iohannis trebuie să fie mult mai activ

Cristian Diaconescu: Klaus Iohannis trebuie să fie mult mai activ

Cristian Diaconescu: Klaus Iohannis trebuie să fie mult mai activ
29 Oct 2015   •   15:46

Fostul vicepreședinte al Senatului și consilier prezidențial Cristian Diaconescu e evaluat, într-un interviu pentru pressone.ro, primul an al preşedintelui Klaus Iohannis. Potrivit acestuia România are încă nevoie să se afirme în zona europeană şi euroatlantică, dar are şi o serie de calități pe care trebuie să le promoveze.

"Din acest punct de vedere, președintele trebuie să fie mult mai activ: pe de o parte, să răspundă întrebărilor importante pentru perspectivele noastre, iar pe de altă parte, să maximizeze capacitățile noastre.Nu e vorba despre orgolii, mândrie, este vorba despre faptul că, odată ce ai un loc pe care l-ai câștigat, trebuie să-l potențezi. Altfel, situația se schimbă și e posibil ca, din cauza altor jocuri de interese, capacitatea de afirmare să devină inoperantă.

Întrebat pe ce teme ar fi putut Iohannis să insiste mai mult, Cristian Diaconescu a explicat.

"De exemplu, ar trebui ca situația românilor pe piața muncii să reprezinte o temă de foarte mare importanță pe agenda oricărui dialog bilateral. Se discută despre drepturile și libertățile a peste 3 milioane de români, avem de partea noastră tot cadrul legal al UE și avem împotriva noastră câteva partide extremiste care doar performează retoric, dar nimic mai mult.(...) Din acest punct de vedere, poziționarea României trebuie lucrată. Și este responsabilitatea lui constituțională (n.r. a lui Klaus Iohannis) . Mi se pare un pic evaziv.


Potrivit lui Diaconescu, există o premisă de la care se pleacă de multe ori, și anume că, din poziţia de parteneri strategici ai SUA, membri NATO și ai UE, restul pleacă de la sine. Că sunt teme care se vor rezolva automat.

"Nu este așa. Jocul de interese, chiar între parteneri, nu e totdeauna ofertant pentru fiecare stat", a concluzionat el.

×
Subiecte în articol: Cristian Diaconescu Klaus Iohannis
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close