Antena 3 CNN Politică Cu politicienii la psiholog. Explicațiile comportamentului ciudat al Elenei Udrea sau Valeriu Zgonea

Cu politicienii la psiholog. Explicațiile comportamentului ciudat al Elenei Udrea sau Valeriu Zgonea

Cu politicienii la psiholog. Explicațiile comportamentului ciudat al Elenei Udrea sau Valeriu Zgonea
10 Aug 2016   •   12:45

Elena Udrea îşi caută fericirea în religie și meditație, Valeriu Zgonea îşi regăseşte eul în personaje de film, în timp ce alți politicieni se dau în stambă prin emisiuni TV sau se fotografiază în ipostaze bizare. Sună a scenariu de comedie, însă e vorba despre clasa politică românească din secolul XXI. Dincolo de strategia de imagine, Jurnalul Naţional a căutat răspunsurile la psiholog.

Tot mai mulți politicieni manifestă un comportament neobișnuit pe rețelele de socializare. În urma problemelor cu Justiția și a nopților petrecute în arest, Elena Udrea s-a refugiat în credință. Fosta candidată la prezidenţiale postează frecvent pe contul de facebook detalii legate de ritualurile religioase pe care le practică, alegerile culinare din perioada postului și își îndeamnă prietenii virtuali la meditație. Psihologul Iulia Florea spune că totul este, de fapt, PR politic.

“Cei care aleg să facă religie și spiritualitate pe facebook, de multe ori nu o fac pentru ei, ci pentru un public țintă, pentru a fi remarcați, pentru a fi vazuți”, susţine expertul. Dincolo de imagine, ar putea fi vorba şi despre un strigăt de ajutor. “Am tot văzut în ultima perioadă o campanie de >. În prezent, se apelează la acest ritual care include Biserica și pe Dumnezeu, dintr-o nevoie disperată de ajutor, pentru că nu găsesc ajutor la anumite probleme pe care le întâmpină sau nu știu cum să-și gestioneze anumite situații din viaţa lor”, explică Iulia Florea. Absentă de pe scena politică în ultima vreme, fosta blondă de la Cotroceni a zdruncinat spațiul virtual zilele trecute, publicând o fotografie cu spatele ei gol pe care era înscripționat cu pixul cuvântul “fericire”.

  Udrea le-a explicat internauților semnificația gestului său: "de unde Fericire? Duhovnicul meu mi-a dat să citesc ce spune părintele Cleopa despre noroc. Că este greșită invocarea lui pentru că în realitate, Noroc era un zeu păgân care cerea sacrificarea copiilor pentru a aduce Fericirea. Multe femei își dădeau copiii slujitorilor acestuia, care îi ucideau, în dorința de a avea parte de Noroc, de fericire. Ca urmare, am decis să schimb urarea “Noroc” cu “Fericire!”.

Depresia, cauza rătăcirii

Psihologul atrage atenția că extremele pot duce la dezechilibre emoționale, mai ales în cazul politicienilor care trec brusc de la dosare penale, la cele sfinte. “Extremele de multe ori ne dau o putere aparentă: Femeie puternică, femeie fără putere. Numai că, din nou, o extremă este înlocuită cu o alta, un tip de explicaţie cu un altul“, explică Iulia Florea.

Fostul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a surprins şi el clasa politică după ce a postat pe contul de Facebook o imagine cu masca renumitului personaj de film Zorro, încercând să sugereze o asemănare cu acesta. Aşa s-a şi ales cu porecla “Zgorro”. Despre identificarea cu diferite personaje pozitive, psihologul spune că este tot un produs de marketing. “Încercăm să părem ceea ce nu suntem, ne identificăm cu anumite personaje care au calitățile dorite și apreciate de majoritate. Este o formă de distragere a atenției de la ceea ce suntem sau am făcut”, conchide psihologul.
Iulia Florea, psiholog: “Dumnezeu, sfinții și Biserica s-au transformat într-un produs de marketing care vinde foarte bine. O anumită categorie de oameni au nevoie să vadă astfel de lucruri, pe care ei le consideră bune”

Elena Udrea, deputat: “Cuvintele ne dau vibrația care ne transformă dorința în realitate, am ales un cuvânt care să descrie ceea ce îmi doresc să mi se întample și ceea ce doresc și celorlalți: Fericire! Și de când îl folosesc, chiar sunt fericită"

Teoria conspiraţiei şi execuţiile ISIS

Și alți politicieni au lăsat publicul cu gura căscată încercând să atragă atenția. Fostul pedelist Edmond Tălmăcean s-a remarcat în diverse emisiuni TV prin calitățile de dansator, încercând să îl imite pe Michael Jackson. Fostul președinte liberal CJ Cluj, Mihai Seplecan a blamat festivalul Untold printr-o postare pe facebook în care explica teoria conspirației din jurul evenimentului muzical, în spatele căruia, spune el, ar fi o mână masonică, și a lăsat să se înțeleagă că participanții ar merita să aibă soarta victimelor din Colectiv. În condițiile în care întreaga lume este răvășită de atentatele teroriste, un consilier local al PNL Suceava s-a gândit să reproducă o scenă similară execuțiilor ISIS. Astfel că s-a fotografiat în timp ce mimează că decapitează cu drujba un bărbat îmbrăcat în portocaliu și a postat scena pe rețelele de socializare. Gestul său nu a fost însă unul prea inspirat, motiv pentru care a fost dat afară din partid.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close