Antena 3 CNN Politică Deputat liberal, scrisoare deschisă pentru Liviu Dragnea: „ICR nu poate fi for propagandistic PSD pentru prezidenţiale”

Deputat liberal, scrisoare deschisă pentru Liviu Dragnea: „ICR nu poate fi for propagandistic PSD pentru prezidenţiale”

Deputat liberal, scrisoare deschisă pentru Liviu Dragnea: „ICR nu poate fi for propagandistic PSD pentru prezidenţiale”
Sursa foto: Foto: Agerpres
05 Mar 2017   •   16:37

Deputatul liberal Ovidiu Raeţchi a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în care i-a solicitat acestuia ''să nu transforme ICR în for propagandistic al PSD pentru prezidenţiale'', în contextul discuţiilor despre numirea unei noi echipe la conducerea instituţiei.

''Domnule Dragnea, nu încercaţi să distrugeţi ICR cu politicieni, aşa cum aţi procedat la Ministerul Justiţiei. ICR nu poate fi for propagandistic PSD pentru prezidenţiale. (...) Coaliţia de guvernare pe care o conduceţi a anunţat că doreşte numirea unei noi echipe de conducere pentru ICR. Din nefericire, printre criteriile enumerate cu această ocazie se află şi apartenenţa politică. Mai mult, a devenit deja de notorietate faptul că pentru noua conducere a Institutului sunt vizaţi o serie de lideri politici din PSD. Cu alte cuvinte, este o problemă de săptămâni până când cel mai important for de reprezentare al culturii româneşti va deveni în mod direct un instrument politic, gestionat de politicieni cu ideologie asumată'', i-a scris Raeţchi lui Dragnea.

În opinia deputatului, numirea unor oameni politici la conducerea ICR ar fi o eroare.

''Din punctul meu de vedere - şi, îmi place să cred, al întregii societăţi româneşti - aceasta este o mare eroare. Nivelul de performanţă a ICR a fost întotdeauna direct proporţional cu valoarea culturală dovedită a oamenilor care l-au condus şi invers proporţional cu subordonarea sa politică. E foarte greu să poţi egala performanţa managerială a unui Horia Roman Patapievici, având în vedere expertiza sa culturală; e însă foarte uşor să distrugi toate proiectele începute de acesta şi de succesorii săi aducând în fruntea Institutului politicieni şi clientele de partid. Cu toate că ICR a fost întotdeauna parţial expus influenţelor politice, el nu a fost niciodată un instrument explicit de partid, pus în slujba pregătirii următoarei campanii prezidenţiale a PSD'', arată Raeţchi.

Deputatul PNL crede că promovarea proiectelor culturale pe criterii politice va anula ''capacitatea României de a exporta produse intelectuale de valoare, încurajând în schimb servilismul, mediocritatea patriotardă şi solidaritatea de idei social-democrate''.

''Politicienii nu pot măsura în mod obiectiv valoarea estetică şi academică - din simplul motiv că ei urmăresc obiective politice. Ca şi justiţia, cultura română trebuie lăsată în mâinile unor oameni din 'breaslă', din societatea civilă, din afara partidelor. Vă puteţi gândi pentru conducerea ICR, domnule Dragnea, la scriitorii şi artiştii validaţi de piaţă, care au făcut deopotrivă performanţă intelectuală şi managerială. Vă puteţi gândi la oameni de carieră din ICR. Puteţi lua în calcul sute de tineri cu studii şi doctorate la universităţi occidentale de elită. Nu compromiteţi în mod definitiv credinţa acestor oameni într-un sistem de selecţie măcar parţial meritoriu şi obiectiv, numind în fruntea instituţiei care exportă cultura noastră de elită o mână de politicieni care au 'meritul' de a vă cunoaşte personal'', i-a spus liberalul preşedintelui PSD.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: scrisoare deschisa Liviu Dragnea ICR PSD
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close