Antena 3 CNN Politică Geoană, acuzat de deputaţi pentru încălcarea regulilor parlamentare şi ?cenzura? impusă la Senat

Geoană, acuzat de deputaţi pentru încălcarea regulilor parlamentare şi ?cenzura? impusă la Senat

Geoană, acuzat de deputaţi pentru încălcarea regulilor parlamentare şi ?cenzura? impusă la Senat
Sursa foto: Mircea Geonaã
24 Feb 2009   •   11:37

Deputaţii nu privesc cu ochi buni schimbările pe care preşedintele Senatului, Mircea Geoană le-a operat la nivelul deplasărilor parlamentare în străinătate. În ultima şedinţă a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, mai mulţi parlamentari, printre care s-a numărat şi deputatul PSD Adrian Năstase, au acuzat sfidarea "regulilor parlamentarismului" şi ?cenzura? impusă de Geoană prin trecerea ?halucinantă? a tuturor avizelor de deplasare în străinătate prin filtrul comisiei de politică externă. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a încercat luni să propună importarea acestui ?cod de bune practici? de la Senat, dar s-a lovit de refuzul colegilor din conducerea Camerei, iritaţi de faptul că ar putea fi lipsiţi pe viitor de acest atribut.
Anastase: ?Vă propun un model de bune practici?
Opoziţia membrilor Biroului Perament al Camerei Deputaţilor s-a manifestat atunci când Roberta Anastase a propus ca pentru deplasările parlamentare la diferite reuniuni din străinătate să fie cerut avizul comisiei parlamentare de politică externă, după modelul ?bunelor practici?, introdus de omologul său, Mircea Geoană, la nivelul Senatului.
?Am văzut-o utilizată şi la Senat şi care într-adevăr poate să dea coerenţă şi participării noastre internaţionale. În acest context, eu v-aş propune, (...) v-aş propune ca deplasările să vină la Biroul permanent doar cu avizul Comisiei de politică externă. Acest lucru s-a întâmplat la Senat, a fost o hotărâre luată de Senat şi cred că este mult mai practic. (...) Domnul Mircea Geoană a făcut această propunere şi, cu experienţa dumnealui în domeniul diplomaţiei, eu am apreciat această propunere şi de aceea v-o şi propun, pentru că înseamnă o coerenţă a politicii noastre legată de diplomaţie parlamentară; pentru că oamenii aceştia, până la urmă, când participă la o acţiune trebuie să urmărească şi nişte obiective, să aibă şi nişte mesaje cu care merg.? a arătat Anastase.
Năstase: ?Mircea Geoană încearcă să introducă un anumit tip de cenzură?
Conform stenogramei Biroului, atât parlamentarii PSD, cât şi cei ai PDL, s-au exprimat vehement împotriva unei asemenea măsuri, care i-ar fi văduvit de atribuţiile lor în domeniul avizării deplasărilor parlamentare. Ei nu au ezitat să critice ?cenzura? impusă de Geoană la Senat şi să o califice drept o măsură ?halucinantă?.
?Domnul Mircea Geoană a fost preşedintele Comisiei de politică externă şi, în virtutea acestei experienţe, sigur că priveşte lucrurile într-un anumit fel. Acum, ca preşedinte al Senatului, probabil că încearcă să introducă un anumit tip de cenzură pentru unele dintre acţiuni. Eu cred că suntem aici suficient de serioşi ca să putem să ne pronunţăm din punctul de vedere al oportunităţii unei acţiuni parlamentare? a replicat social-democratul Adrian Năstase, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Cezar Preda se răţoieşte la colega Anastase
Ideea preşedintelui Camerei nu a întrunit nici măcar asentimentul colegilor din PDL. ?Ceea ce a făcut domnul Mircea Geoană la Senat nu are nici o legătură nici cu eficienţa, nici cu ceea ce trebuie să facă. Eu am considerat-o din start o propunere de-a dreptul halucinantă, ca o comisie de politică externă să spună ce trebuie să facă parlamentarii din celelalte comisii, dacă se duc sau nu. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor are cele două atribuţii necesare a da verdictul de oportunitate, care se referă în primul rând la chestiuni financiare, pentru că este o chestiune administrativă şi, doi, relaţională; cu cine relaţionează Parlamentul. Ce treabă are Comisia de politică externă să gireze! Pe cuvânt, este o greşeală! Bunele practici ale domnului Mircea Geoană am să le îmbrăţişez întotdeauna, dar cred că o să aştept mult timp până o să văd o asemenea practică? a plusat, la rândul său, democrat-liberalul Cezar Preda.
Inedita situaţie şi duritatea tonului a stârnit amuzamentul deputatului PSD, Nicolae Bănicioiu care a profitat să îl ia peste picior pe Cezar Preda, acuzându-l că nu a fost prea elegant cu preşedintele Camerei.
?Eu cred că dumneavoastră aveţi ceva cu doamna preşedinte Anastase, pentru că a fost propunerea dânsei. Puteaţi fi mult mai elegant, având în vedere că era vorba de o propunere venită din partea unei colege de partid şi cred că trebuia să o trataţi ca atare. (...)Pe mine m-a deranjat tonul pe care l-a folosit domnul Cezar Preda. Cred că este un pic cam nervos astăzi şi m-a deranjat şi atitudinea domniei sale legată de dumneavoastră. Chiar vă luasem apărarea.? a pus paie pe foc Bănicioiu, adresându-se Robertei Anastase.
Marton Arpad: Preşedintele Senatului a introdus ?practici total dincolo de orice reguli ale parlamentarismului?
Cel mai virulent critic s-a dovedit a fi reprezentantul UDMR, Marton Arpad. ?Domnul Geoană, de cât timp este preşedinte la Senat, a încercat să introducă nişte practici care sunt total dincolo de orice reguli ale parlamentarismului, mergând până acolo încât trebuie să depui înainte în scris o declaraţie politică ca să fii înregistrat la luare de cuvânt. Deci, acest tip de cenzură nu cred că este o bună practică? a afirmat deputatul Uniunii.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close