Antena 3 CNN Politică Decizii importante luate în ședința Guvern. Noi facilități pentru pensionari

Decizii importante luate în ședința Guvern. Noi facilități pentru pensionari

Decizii importante luate în ședința Guvern. Noi facilități pentru pensionari
17 Iul 2018   •   14:17

Update: Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că luni a fost semnat contractul pentru achiziţionarea a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8 care vor intra în flota Tarom.

„Mă bucur să dau astăzi (marţi -n.r.) o veste bună pentru Tarom. Ieri (luni - n.r.) a fost semnat contractul pentru achiziţionarea a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru operatorul nostru naţional. Cele cinci aeronave se vor alătura celor două aeronave de tip Boeing 737 800 Next Generation, intrate la începutul lunii iunie în flota Tarom. Comanda de la începutul lunii face parte dintr-un contract mai amplu care prevede şi mentenanţa pentru cele două aeronave, aflate deja în operarea Tarom.  De asemenea, au început procedurile pentru ca Direcţia Tehnică a Tarom să devină patrener oficial Boeing. Aşadar, Tarom face paşi importanţi pe piaţa transportului aerian, aşa cum ne-am asumat, iar în perioada următoare, investiţiile şi devoltarea companiei va continua”, a spus premierul Viorica Dăncilă.

Premierul a vorbit în ședința de Guvern şi despre centrele pentru persoane cu dizabilităţi, pentru care va fi dată o OUG.

„Renunțăm la centrele de tip cazarmă militară în care erau găzduite persoane cu dizabilități. Le vom înlocui cu centre de asistență. Autoritățile locale și județene au termen până la sfârșitul anului să transforme centrele mamut. OUG pe care o adoptăm astăzi, creează și cadrul legal. Paradigma se schimbă, nu vor mai fi finanțate locurile într-o instituție, ci serviciile pe care le oferim. este introdus și biletul de călătorie. Până acum asigura călătoria fie doar cu trenul, fie doar cu autobuzul. Acum vor putea folosi aceste mijloace de călătorie combinat. Încercăm să susținem ONG-urile să se implice și mai mult”, a mai spus Dăncilă.

Prim-ministrul a anunţat şi ordonanţa de urgenţă privind gestionarea deşeurilor provenite din ambalaje, adică măsura despre care vorbea luni seară Călin Popescu-Tăriceanu.

„Obiectivul central al măsurilor introduse prin acest act normativ este de a creşte rata de reciclare a deşeurilor şi de a pune astfel România pe harta europeană a reciclării şi a economiei circulare. Mai simplu spus, măsurile introduse prin această ordonanţă de urgenţă aduc o schimbare de abordare în materie de gestionare a deşeurilor, astfel încât să ne obişnuim să nu mai tratăm deşeurile ca pe ceva inutil, ci ca pe o resursă care merită şi trebuie să fie valorificată. (…) De asemenea, este stabilit rolul fiecărui actor din lanţul de gestiune a deşeurilor, începând de la obligaţiile cetăţenilor, colectorilor, operatorilor de salubritate şi terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor şi autorităţilor publice locale. De asemenea, a fost schiţat un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosinţă în pregătirea strategiei europene pentru produsele de plastic de unică folosinţă”, a adăugat Dăncilă.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate cu 90% va fi majorat la 990 de lei.

„Vom majora plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente la costuri cât mai accesibile. Creştem de la 900 de lei la 990 de lei plafonul veniturilor până la care se acordă compensarea cu 90% a medicamentelor. Aşadar, avem o creştere de 10%”, a afirmat Dăncilă.

Prim-ministrul a precizat că este a doua majorare a acestui plafon în actuala guvernare, după ce în iunie anul trecut acesta a crescut cu 30%.

„Dorim ca pensionarii care au beneficiat de o nouă majorare a pensiilor începând cu 1 iulie să-şi păstreze acest drept, şi anume accesul la medicamente compensate”, a mai afirmat Dăncilă. 

Știrea inițială

Guvernul se reuneşte marţi în şedinţă, iar potrivit liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ar urma să fie adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pe mediu care trebuie să pună în acord cu o Directivă europeană, acesta fiind singurul motiv pentru care şedinţa Executivului are loc marţi, şi nu miercuri sau joi, aşa cum se întâmplă în mod obişnuit. Tăriceanu a negat astfel informaţiile potrivit cărora în şedinţa de marți Executivul ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă privind aministierea şi graţierea unor fapte de corupţie.

Şedinţa Guvernului este programată de la ora 14.00.

„Mâine (marţi – n.r.) este şedinţă de Guvern, vreau să spun foarrte clar, m-am interesat, nu este pe ordinea zi a şedinţei de Guvern (OUG privind aministie şi graţiere - n.r). (…) Nu e pe ordinea de zi. Mâine se ţine şedinţa de Guvern pentru că este o altă OUG, pe mediu, care trebuie să pună în acord Directiva europeană şi acesta este motivul pentru care s-a decalat pentru marţi şedinţa de Guvern”, a declarat liderul ALDE, întrebat despre informaţiile potrivit cărora Executivul ar pregăti o Ordonanţă de Urgenţă pentru pentru amnistierea şi graţierea unor fapte penale.

Călin Popescu Tăriceanu a susţinut că aceste informaţii au fost “aruncate în presă”, iar “foarte mulţi muşcă subiectul”. 

Liderul ALDE a afirmat însă că o Ordonanţă de Urgenţă pentru amnisite şi graţiere s-a mai dat pe vremea Guvernului Năstase, iar ideea nu este de neconceput, dar o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu, potrivit news.ro.

×
Subiecte în articol: guvern adoptare OUG sedinta
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close