Antena 3 CNN Politică Kelemen Hunor: Statul de drept nu prea există; separarea puterilor în stat, o ficţiune

Kelemen Hunor: Statul de drept nu prea există; separarea puterilor în stat, o ficţiune

Kelemen Hunor: Statul de drept nu prea există; separarea puterilor în stat, o ficţiune
Sursa foto: Foto: Kelemen Hunor/Facebook
24 Feb 2017   •   19:03

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul întrunirii delegaţilor UDMR Mureş pentru alegerea liderului organizaţiei judeţene, că în România statul de drept 'nu prea există', întrucât separarea puterilor în stat ar fi 'o ficţiune'. 

'În 2017, dacă vrem să fim sinceri cu noi înşine, trebuie să spunem că statul de drept nu prea există. Separarea puterilor în stat este o ficţiune. Şi la Târgu Mureş, dacă vorbim despre acest subiect, există două subiecte foarte concrete. Statul de drept ce înseamnă, înainte de orice? Respectarea şi aplicarea legii, indiferent dacă ne place sau nu ne place. Dacă Legea învăţământului de 5 ani aproape nu este respectată, atunci nu putem vorbi de statul de drept. Dacă în lipsa unei decizii definitive a unei instanţe judecătoreşti, o şcoală, un liceu, şi existenţa şcolii poate fi pusă la îndoială şi luni când încep înscrierile pentru anul şcolar 2017-2018, încă nu ştiu părinţii unde - şi este vorba de Liceul Romano-Catolic Rakoczi Ferenc (din Târgu Mureş, n.r.) - unde vor înscrie copiii, atunci nu mai putem să vorbim de un stat de drept', a declarat presei Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Liderul UDMR a adăugat că există foarte multe exemple şi de aceea consideră că în această perioadă provocarea cea mai mare este clarificarea unor aspecte şi anume cum se va reuşi separarea puterilor în stat. 

'Legislativul să legifereze, Executivul să guverneze, cine controlează acele instituţii de forţă care trebuie controlate de Parlament? Parlamentul trebuie să controleze şi, în lipsa unei decizii definitive a unei instanţe judecătoreşti, să nu existe riscul să fie închisă o şcoală sau orice altă instituţie doar din cauza acţiunii unui procuror. Bineînţeles, sunt multe, multe exemple, dar eu cred că asta este cea mai mare provocare în 2017, pentru Parlament, pentru societatea românească. Şi culmea, când vorbim de acest liceu, de această şcoală, Guvernul tace, nu spune nimic. Totuşi, până la urmă, e vorba despre o şcoală. Preşedintele ţării nu spune nimic. Ce ar trebui să facem, să ieşim din nou pe stradă? (...) Dacă ne uităm ce informaţii au apărut în aceste zile, şi eu nu mă refer la altceva decât la ce a apărut în spaţiul public, atunci cel puţin un semn de întrebare trebuie să punem. Dacă mă gândesc la procurorul Negulescu de la Prahova, dacă mă gândesc la acele protocoale care încet-încet apar şi în spaţiul public, atunci îmi pun şi eu întrebarea: oare ce se întâmplă în această ţară? Şi, bineînţeles, răspunsul putem să-l dăm cu toţii', a afirmat Kelemen.

Acesta a mai spus că în România se dă o luptă pentru putere, inclusiv prin demonstraţiile din ultimele zile, şi că din acest punct de vedere am avea de-a face cu 'un stat captiv'. 

'Toată lumea cred că ajunge la această concluzie, pentru că în acest moment dacă vorbim despre statul captiv, şi trebuie să spunem şi acest lucru, nu politicienii ţin statul captiv; politicienii nu iau decizii, politicienii stau şi unii nu votează de frică, alţi votează aşa cum au impresia că ar trebui să facă ca să nu supere pe nimeni, guvernul guvernează, dar nu deţine puterea şi atunci sigur că trebuie să punem întrebarea dacă nu cumva în acest moment - şi răspunsul meu este afirmativ - e o luptă foarte, foarte puternică dacă cei care au fost aleşi şi care pot fi şi vor fi schimbaţi la alegerile următoare deţin puterea politică în România, sau instituţii care nu au fost alese şi de care este nevoie într-o societate. Eu nu neg acest lucru - eu vreau instituţii puternice, dar fiecare să-şi facă treaba acolo unde e, într-un stat şi o democraţie parlamentară', a mai afirmat Kelemen Hunor. 

×
Subiecte în articol: Kelemen Hunor
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close