Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis și Monica Macovei au aceleași opinii despre modificările făcute la legile justiției

Klaus Iohannis și Monica Macovei au aceleași opinii despre modificările făcute la legile justiției

Klaus Iohannis și Monica Macovei au aceleași opinii despre modificările făcute la legile justiției
Sursa foto: Foto: presidency.ro
23 Aug 2017   •   19:52

Radu Tudor a prezentat în emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3, poziția președintelui Klaus Iohannis și a Monicăi Macovei referitoare la modificările făcute de ministrul Justiției, Tudorel Toader, la legile justiției.

Klaus Iohannis susține că ar fi în defavoarea României ca, după toate eforturile depuse până acum, „să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției”.

„Propunerile prezentate astăzi de ministrul Justiției se constituie într-un atac asupra statului de drept, independenței și bunei funcționări a Justiției, precum și împotriva luptei anticorupție. 

Ar fi în defavoarea țării noastre ca, după toate eforturile depuse până acum, să ne întoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justiției. Acest lucru ar fi în totală contradicție cu angajamentele pe care și le-a luat România prin aderarea la Uniunea Europeană și nu ar face decât să mențină pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare și Verificare.

Propunerile de astăzi urmăresc întărirea rolului ministrului Justiției și diminuarea rolului CSM în privința gestionării carierei magistraților, de fapt, slăbirea justiției. 

Președintele României este implicat și în desemnarea procurorilor șefi în virtutea faptului că veghează la respectarea Constituției și exercită funcția de mediere, având rolul unui arbitru între puterile statului”, este mesajul dur al președintelul Iohannis.

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, spune că prin proiectul ministrului Tudorel Toader se propun „trei modificări fatale pentru Justiţie şi ţară“. Mai mult, prin aceste propuneri Toader ar intra cu „bocancii peste angajamentele asumate de România în 2007“ pentru primirea în UE. 

Pofta ce-au poftit: Toader predă Justiția PSD-ului și ALDE. Toader egal Stănoiu. Tudorel Toader, un ministru ca să distrugă Justiția, propune 3 modificări fatale pentru Justiție și țară. Președintele este exclus din procesul de numire a procurorilor cu funcții de conducere de la DNA, DIICOT și Parchetul General și înlocuit cu CSM, format din 19 membri.(...) Inspecția judiciară, care îi cercetează disciplinar pe judecători și procurori, trece la Ministerul Justiției, tot ca pe vremea lui Stănoiu, când inspecția era folosită ca instrument politic, făcut dosare la comandă și pentru șantajarea magistraților. Crearea unei structuri speciale de parchet care să îi ancheteze pe procurori și judecători, scoțându-i de sub competența DNA. (...) Mă aștept ca Toader să mai aducă două birouri în cabinetul lui pentru Stănoiu și Năstase. Sau poate sunt deja”, spune Monica Macovei.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close