Antena 3 CNN Politică MAE a lansat în dezbatere publică legea privind votul prin corespondenţă. Vezi ce prevede proiectul

MAE a lansat în dezbatere publică legea privind votul prin corespondenţă. Vezi ce prevede proiectul

MAE a lansat în dezbatere publică legea privind votul prin corespondenţă. Vezi ce prevede proiectul
Sursa foto: Foto: Intact Images
28 Dec 2010   •   17:45

Românii din străinătate vor putea vota mai uşor la alegerile parlamentare şi prezidenţiale. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a lansat un proiect care să permită votul prin corespondenţă.

Sistemul folosit până acum era costisitor şi doar 5% din cele peste 3 milioane de români din diaspora puteau să-şi exprime astfel votul. Cu 15 zile înainte de scrutin, alegătorii vor obţine un atestat pentru votul prin corespondenţă, în acest fel fiind eliminate suspiciunile de fraudă. 

Proiectul, lansat în dezbatere publică marţi de către MAE, extinde campania electorală de la 30 la 45 de zile şi prevede stabilirea datei scrutinului prezidenţial cu 90 de zile înainte, iar acesta să aibă loc în luna dinaintea finalizării mandatului şefului statului.

Vezi aici proiectul de lege lansat de MAE

În cazul alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor, proiectul de lege prevede depunerea candidaturilor cu cel puţin 60 de zile înaintea alegerilor, faţă de 40 de zile cât stabilea Legea 35/2008 privind votul uninominal.

Pentru alegerile prezidenţiale, proiectul de lege privind votul prin corespondenţă stabileşte depunerea candidaturilor cu cel puţin 60 de zile înaintea zilei votării, faţă de 30 de zile cât este termenul din legea 370. Totodată, în cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, alegătorul care votează prin corespondenţă va primi un buletin de vot ce va cuprinde un patrulater în care trebuie să scrie olograf numele şi prenumele candidatului pentru care optează.


×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close