Antena 3 CNN Politică Premierul Mihai Tudose, la Antena 3: Am spus într-un cerc de prieteni că-mi dau demisia. Urmează o mini-remaniere. Nu am o relație fericită cu Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose, la Antena 3: Am spus într-un cerc de prieteni că-mi dau demisia. Urmează o mini-remaniere. Nu am o relație fericită cu Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose, la Antena 3: Am spus într-un cerc de prieteni că-mi dau demisia. Urmează o mini-remaniere. Nu am o relație fericită cu Liviu Dragnea
09 Oct 2017   •   21:12

Premierul Mihai Tudose pare furios pentru apariția unui sondaj de opinie al Avangarde și care arată că încrederea în Guvern s-ar fi prăbușit. Tudose pare să creadă că în spatele studiului realizat de institutul sociologului Mihai Pieleanu se află chiar președintele PSD, Liviu Dragnea. Tudose recunoaște că nu se află în cele mai calde relații cu Dragnea și anunță o mini-remaniere în Guvern. Asta deși șeful PSD, Liviu Dragnea, a negat întreaga zi că ar fi tensiuni între partid și Guvern.

În emisiunea lui Mihai Gâdea, premierul a atacat dur FMI, a dat asigurări că salariile în mediul privat nu vor scădea, a vorbit despre eventuala sesizare a CCR în dosarul Belina, a dialogat cu Ion Țiriac pe tema Arenelor BNR, și le-a urat lui Gheorghe Hagi și Gheorghe Popescu să revină cât mai repede în fotbalul românesc.

Premierul Mihai Tudose este invitatul lui Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei. LIVE VIDEO

Live text, declarațiile premierului:

„Am spus-o într-un cerc de patru persoane că îmi dau demisia, dacă lucrurile stau așa de rău și guvernul s-a prăbușit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine”

despre relația cu președintele PSD, Liviu Dragnea: "Nu aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației dintre noi".

"Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi" .

"Nu putem să guvernăm cu forţa, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate -, săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesare"

"Va trebui să umblăm la Guvern şi să stabilim foarte clar relaţiile dintre partid şi Guvern".

Premierul Tudose a recunoscut că Executivul are o problemă de imagine din cauza miniștrilor cu probleme penale.

"Da. (...) Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană"

Eu cu echipa guvernamentală avem cu ce să ne ocupăm 14 ore la Guvern. Această tensiune a ajuns la o culme, la care e albă sau neagră. Ori o lămurim sau cineva pleacă acasă.

O să-mi asum propunerile (de noi miniștri, n.red.) și o să merg în Coaliție. Aproape am niște soluții.

Nu apare nimic de nicăieri, la un moment dat tensiunile ajung la apogeu.

Încercăm mâine să găsim o explicație, mai mulți oameni la un loc. Eu cred că am o explicație, nu e neapărat logică, nu cred că cineva a făcut acest lucru a avut neapărat o logică.

Mâine vom semna un contract cu o mare firmă americană, General Dynamics, care va face componente pentru blindate, în parteneriat cu o firmă din București. Oamenii ăștia nu sunt inconștienți că vin aici, e un semn foarte bun.

România e o țară stabilă, sunt țări cu conflicte la graniță, România e o țară stabilă, o democrație consolidată, marele investitor nu vine astăzi că Tudose e prim-ministru. Suntem o țară predictibilă și stabilă.

Nu m-a sunat astăzi domnul Liviu Dragnea. Nu mă așteptam. Mâine cred că ne vedem la partid.

despre succesul Simonei Halep

"Nu vreau să mă agăț de imaginea Simonei Halep, pentru că trebuie să recunoaștem că statul român nu a ajutat-o cu nimic, ea a făcut tenis pe banii familiei şi apoi ajutată de către domnul Ion Ţiriac şi alţi oameni de suflet. (...) Am rugat-o nu să-i fac eu onoarea că o primesc, ci să-mi facă ea onoarea să vină să vorbim un pic. În afară de un buchet de flori, ce poţi să-i oferi Simonei decât dragoste şi recunoştinţă pentru ce face? Scopul întâlnirii mele cu cei trei tenismeni - Simona Halep, Ion Țiriac, Ilie Năstase - a fost nu să profităm noi de acest moment, ci să începem de un proces de selecție pentru copii și să dăm ora exactă în acest sport pentru mulți ani de acum încolo. Și am constatat că Arenele BNR - pentru care în negura istoriei nu mai există nicio hârtie, am înțeles că au fost scoase la vânzare, că au un preț, de 30 de milioane, pentru care eu când au auzit m-am suit pe pereți. Mi se pare o crimă ce se întâmplă. Măcar deschideți-le pentru copii!. Banca Națională a României, credeți că ne putem gândi că e și Banca Națională a românilor? Putea BNR să lase acolo să intre un investitor, să o dea federației sau copiii făceau zgomot acolo și deranjau niște zei... Avem prea mulți zei. I-am Întrebat foarte sincer pe domnii Țiriac și Năstase, dacă luăm noi Arena BNR înapoi, o cumpărăm, unde o dăm cine să o aibă în administrare? Cred că e foarte simplu, o dăm la Primăria Capitalei, doamna Firea va ști să o pună în valoare, putem să organizăm un turneu mare internațional. Cum să-ți închizi? Mă uit și eu acum la imagini, este o crimă".

Ion Țiriac: Noi nu avem nimic cu BNR, dar vreme Arenele înapoi. Vrem ce a fost al nostru

"Mulțumesc și Guvernului, cum am mulțumit și Senatului că cineva ne bagă în seamă. Eu mulțumesc la toată lumea, cineva ne bagă în seamă, e în regulă, domnul prim-ministru s-a așezat cu noi, Arena o fi a BNR-ului, dar e și a noastră. Există puține țări care au sau au avut doi număr 1 mondial, la masculin și feminin. Noi nu avem nimic cu BNR sau cu domnul Isărescu. Noi vrem să ne dea înapoi ceea ce al nostru. Cine suntem noi? Noi suntem foștii? Eu, domnul Năstase, doamna Ruzici care am fost cineva în tenis. Cine este doamna Halep? Noi am semnat acest apel. Ni s-a luat o bază care a fost a noastră, Năstase pe ea s-a născut și s-a dus în alte zone în care a fost închisă. S-au făcut niște contracte proaste. Nu cu 38, 35, 30 de milioane o bază, nu pe o bază pe care s-au plătit 180.000 de dolari. Ar trebui să avem zeci și zeci de asemenea focare ca să nu dispărem ca la gimnastică. Faptul că există o Halep, o Begu, o Niculescu e pentru că pe vremea când era domnul Năstase la Federație au fost zeci de turnee mici de i-am silit pe ăia de la Federația Internațională să ne dea turneele. Să sperăm că până la urmă se rezolvă treaba și destul de repede".

despre protestele sindicatelor din fața Guvernului și salarii

"Da, va fi aplicată legea salarizării, salariile nu vor scădea. Poate am greșit și noi pierzându-ne în explicații. Când omul vrea un mesaj foarte clar. Da, în mediul privat, salariile nu vor scădea, pot să crească chiar. În ceea ce privește angajații la stat, bugetarii, toate salariile vor crește. Vom merge pe câteva reglaje fine, în special în sistemul de sănătate, acolo unde sunt niște sporuri. Acolo au fost și niște exagerări, au recunoscut-o și sindicaliștii, unde se ajungeau la salarii de patru ori mai mari. Lucrurile nu pot continua așa. Ele vor intra în normalitate. E o creștere sustenabilă. Chiar în drum spre dumneavoastă m-a sunat ministrul de Finanțe sau cea mai rămas din el, a muncit foarte mult. În niciun caz nu pregătim un împrumut cu FMI, la ce prognoze au făcut, la cum ne-au tratat, nu voi lua un leu de la ei. Iată că au greșit și ultima prognoză. Au ieșit senini și au spus că noi am greșit un pic, au stricat viața unei țări, a oamenilor. Eu i-am chemat să le spun că s-ar putea să nu mai vorbim deloc de ei dacă mai greșesc și a treia prognoză. Și au devenit un pic mai prudenți. E ca un medic care greșește verdictul, amputează și apoi spune că a greșit. Eu am avut o discuție cu ei și le-am spus că dacă mai greșesc o dată, voi reacționa violent".

"În privat, dacă doriți să scădeți salariul unui angajat, puteți să o faceți și acum. Salariile pot să crească, aplicând taxe mai mici."

"În urma discuțiilor cu mediul privat și repet, dacă eu angajator, voiam, tăiam și azi salariile, dacă statul îmi dă o oportunitate să cresc salariile, tăind taxele, de ce să nu o fac. În cel mai rău caz, rămân cu salariul la fel, în cel mai bun caz, cresc cu câteva procente."

"Vrem să implementăm modelul Letoniei: să-ți poți face în trei minute o firmă, să afli în trei minute dacă cineva și-a plătit taxele. E un efort, chiar și bugetar, dar e un efort care va fi răsplătit prin reducerea birocrației. Aștept o estimare în două săptămâni pentru a afla în cât timp poate fi implementat".

"Săptămâna trecută am reușit să trecem prin Guvern o primă hotărâre privind achiziția de hardware privind sistemul Ro-Alert. Și am primit un aviz negativ de la un minister, cum că nu am primit de la Meteo o înștiințare cu urmează fenomene extreme în România. Eu sper că acea persoană nu știu dacă mai e în minister, i-am spus ministrului de resort, să-l trimită undeva să se odihnească. Când ți-e lumea mai dragă îți vine un deștept din ăsta și îți spune că nu vine pericolul. Îmi vine să-l chem și să mușc din el."

despre legea pensiilor

"Legea pensiilor e gata, acum doamna Vasilescu lucrează la o estimare tehnică în cât timp se pot procesa cele cinci milioane de dosare. Este o lege bună care va duce la estimarea punctului de pensie, care va corecta niște inechități. Va mai dura o vreme. Trebuie să începem și calcul cu cei ieșiți din pensie mai demult. Se lucrează la aceste lucruri. Impactul bugetar este unul destul de mare, dar ni-l permitem, pentru că vorbim de viața oamenilor, iar asta nu are costuri"

despre investiții

"Anul viitor vorbim de investiții, sunt fonduri mai mari decât anul ăsta. Anul ăsta nu a fost un an propice pentru investiții, pentru că nu am găsit proiecte. Acum se lucrează la proiectele mici, de la PNDL, nu mai vorbesc de proiectele de infrastructură mare. Lucrurile au cam lîncezit. Pregătirea pentru anul viitor este foarte importantă, nu mai vorbim doar de drumuri, de lucruri pe care doar să le facem din vorbe. Pentru că infrastructura înseamnă creșterea competitivității. Vă spun un lucru care mă întristează: în fiecare dimineață primesc de la Ministerul de Interne sumarul cu accidente rutiere. Mă întristează foarte tare. 4-8-10 accidente. Parcă suntem într-un război. Nu e neapărat vina șoferilor."

"Am găsit un proiect mai vechi pentru București-Brașov, am găsit niște aprobări, iar săptămâna trecută s-a semnat contractul de începere a lucrărilor pentru primul tronson din Brașov-Ploiești. Vreme de 27 de ani sportul național a fost studiile de fezabilitate. Am găsit o mulțime de lucruri bune, uitate, poate alții voiau să facă altele noi. Nu mai facem altele noi. Ăla în doi ani e gata. Nu mai vreau petice. Eu nu vreau nici tronsoane, nici loturi. Dacă toate lucrurile vor fi făcute de Banca Mondială și fură și ei, dar așa... cu ei, nu mai fură nimeni."

despre legile justiției

"Eu cred că legile Justiției ar trebui duse direct la Parlament, să facă consultări, să se ducă în Comisii. În mod normal, Inspecția Juridică ar trebui să fie un organism independent. Numai că cine îi numește. Și atunci poate apărea subordonarea. Poate veni cineva cu o soluție. Trebuie și un anumit control apoi, dacă oamenii ăia superbi care sunt puși o iau razna? O soluție.... am vorbit cu domnul Toader. Să încercăm să imaginăm o dublă cheie, să nu fie doar mâna cuiva, ci și a altcuiva, iar dacă ambele decid că lucrurile au luat-o razna, să poată interveni. Teoretic, încă legile justiției nu sunt la Guvern, ci la Ministerul Justiției, așteaptă niște avize, Comisia de la Veneția se întrunește parcă abia prin decembrie, poate atunci Parlamentul și-o asumă.

Susțin legea răspunderii magistraților într-o anumită formă, nu în ideea de a le pune hăț, dar un pic de responsabilitate trebuie. Nu să facem un căpăstru. Luăm la întâmplare un magistrat, când numără spețele în zeci, sute de dosare, e o problemă, nu poți să faci asta, fără să faci o greșeală."

despre sesizarea CCR în cazul dosarului lacului Belina

"Doamna ministru Shhaideh a făcut o solicitare, eu m-am adresat Ministerului Justiției, de acolo mi s-a spus că se caută o fundamentare pentru a se vedea în ce măsură se poate sesiza CCR. Nu am primit încă un răspuns, acolo se caută argumente. Ministrul Justiției a venit cu niște argumente verbale în ședința de guvern, a venit și cu niște contraargumente. Voi sesiza CCR doar după ce văd argumentele. Pentru că eu răspund. Deocamdată nu am această argumentație."

E nevoie de mai mulți magistrați, e adevărat că unele lucruri au derapat, dar să nu ne luăm dintr-un șanț și să le ducem în celălalt. Dar graba strică și cred că o dezbatere în Parlament ar fi soluția.

Gheorghe Hagi: "Eu sper ca într-o bună zi.... Eu pot fi condus doar de el. El să fie președinte, eu să fiu antrenor. Ar fi un moment special, ne-a plăcut să fim provocați, mie mi-a plăcut partea tehnică, lui, partea administrativă, nu am avea de ce să ne certăm. Îi doresc lui Gică să fie mai bun mereu ca mine, să mă depășească. Împreună suntem mai puternici. Când avem un om atât de mare, puternic, care poate să rezolve lucrurile de nivel cel mai înalt, lucrurile să le facem invers..... Vorbim de Ion Țiriac, normal ar fi ca Arenele să revină tenisului. Domnul Țiriac poate să rezolve lucrurile de un mod fenomenal."

Gheorghe Popescu: "Gică mi-a spus aseară că mă așteaptă în fotbal și de aseară mă gândesc întruna dacă să mă întorc în fotbal și când să mă întorc. Și dacă o voi face, mă voi implica doar alături de el. Domnule Mihai, mă pui sub presiune, mie mi-ar fi foarte greu în momentul în care Gică ar dori să pornească un proiect în fotbalul românesc, mi-ar fi foarte greu să-l refuz. Eu cu Gică suntem în echipă oricum. Am fost o echipă în teren, la echipa națională, la echipele de club, am jucat împreună la Steaua, la Barcelona, la Galatasaray, la echipa națională. Noi am rămas o echipă peste ani, indiferent de greutățile pe care mi le-a oferit viața. Rămâne de văzut dacă această echipă vom ajunge să ajutăm din nou fotbalul românesc. În fiecare an îmi doresc același lucru să fiu sănătos, să-mi fie familia sănătoasă și dacă Dumnezeu va vrea, să ne întoarcem în fotbal, dar deocamdată nu văd nicio perspectivă. Din păcate, fotbalul românesc nu e condus de persoane care înțeleg fenomenul."

Tudose, despre Simona Halep

"Putem să facem ceva pentru un simbol al României. Simona a devenit un simbol. Ne-a făcut onoarea să devină Ambasador al Sportului românesc. Nu puteam să o fac fără acceptul ei, e o birocrație mică, prin MAE, se rezolvă. Pe mine m-a impresionat, e foarte modestă, e foarte pozitivă. Iar dacă nu ești emoționat atunci când ești într-o cameră cu Simona Halep, Ion Țiriac și Ilie Năstase, ai o problemă, trebuie să te duci la medic. La fel și cu cei doi Gică. Toată lumea îi apreciază, doar noi am uitat să-i apreciem"

despre colaborarea cu țările din Grupul de la Vișegrad

"În prima mea vizită, la Bruxelles, m-am întâlnit cu președintele grupului socialist, care e bulgar și am decis să lucrăm mai mult împreună. Nu împotriva cuiva, ci pe dezvoltarea celor două țări. Domnia sa mi-a spus că va lua legătura cu premierul Bulgariei și că acesta o să mă sune. M-a sunat, am vorbit cu domnul Borisov, am decis când avem această ședință de guvern, să avem ceva și pe masă. Apoi mi-a spus că vine la el și premierul Serbiei, mi-a spus că vine și premierul grec, m-a întrebat dacă nu ar fi bine să-l cheme și el. Și am avut o zi petrecută în compania celor trei. Am găsit atâtea puncte de interes, a fost o chimie, am înțeles că nu vrem să ne păcălim unii pe alții. Eu cred că genul ăsta de întâlniri ne potențează și intern, am pus la cale câteva proiecte, un pod nou la Giurgiu, o autostradă București-Sofia și apoi în Grecia, o autostradă a Litoralului, pe infrastructură de energie, gazoducte și pe structuri de electricitate cu sârbii. Până să vedem cu Grupul de la Vișegrad, cu Berlinul, cu Parisul, haideți să vedem ce putem ce face între noi, că reprezentăm un grup de state sănătoase la cap.

Trebuie să colaborăm cu oricine, atâta vreme cât ne e bine. Dar ce facem, facem uniuni europene în cadrul Uniunii Europene? Grupul de la Vișegrad pare mai degrabă un grup de presiune.

E clar că va trebui să avem relații bune cu vecinii. Ăștia sunt. Să avem relații bune cu vecinii, cu Moldova, cu Ucraina. A explodat situația cu școlile din Ucraina, că le-au închis. O simplă vizită. Domnul Pop s-a dus în Ucraina și s-a întors cu o victorie: că în școlile primare, jumătate din materii se vor face în limba română, iar la liceu, un sfert din materii se vor preda în limba română. Poate era bine să nu o spun acum, să nu îi enervăm pe ceilalți. Tot domnul Pop cu doamna ministru Păstârnac, de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, implementează un fundament legal pentru implementarea de burse pentru copiii români din Ucraina."

despre fondurile europene

"Pe zona de Agricultură, domnul ministru Daea i-a omorât, i-a ciuruit, le-a luat ultimul cent, fiind campionul Europei la fonduri europene. E extraordinar de eficient. Pe restul de fonduri europene, lucrurile au mers un pic mai greu, am plecat de la două realități: autoritățile de management nu era acrreditate. Le-am rezolvat într-o lună. Dar nu erau proiecte, nu era un proiect, a trebuit să ne apucăm de ele ca să emită cineva o factură, să o decontăm. Încercăm să atingem ținta de 5.2 milarde. Avem o promisiune de la doamna comisar Crețu ca toate facturile depuse până la 1 decembrie să fie achitate la 1 decembrie. Domnul Arafat lucrează și el să-i lase fără bani pe cei de la Bruxelles. Anul trecut vom fi mai eficienți."

despre situația din Sănătate

"Pe zona de Sănătate se întâmplă lucruri pe zona de trei spitale regionale: Craiova, Iași, Cluj, s-au depășit micile probleme, cu terenurile, o să începem să le contruim. Am avut o discuție cu doamna Firea, în prima fază am constatat că două spitale la București e prea mult. Începem cu primul, al Primăriei, cel Metropolitam, devenim și noi parteneri. Vorbim de îmbunătățirea condițiile de muncă și de creșterea veniturilor medicilor, asistenților, să-i convingem să nu mai plece afară, pentru că oamenii sunt superbi. Cu vaccinurile acum două-trei săptămâni a trebuti să ne enervăm, pentru că un funcționar a început licitația pentru vaccinurile anti-gripale abia acum toamna, acea persoană a fost dată afară de ministrul Bodog. Institutul Cantacuzino e în plin proces de transfer, săptămâna viitoare venim cu HG de organizare la Ministerul Apărăii. Deja au strategie, au oameni, s-au gândit ce să facă, au început să facă căutări pentu ceea ceea se înseamnă dotare tehnică, ceea ce pe mine mă face optimist, poate în sfârșit, am găsit soluția. Institutul a fost plimbat peste tot. Am văzut o știre săptămâna trecută, că președintele Iohannis a blocat Institutul. Era exact pe dos. Era o ordonanță veche. Era un demers în sprijinul nostru."

despre susținerea pentru Liviu Pop

"Eu am avut cu domnul ministru Pop două lucruri: să avem manuale, cu o mică sincopă, la clasa a cincea, care nu îi este imputabilă. A doua rugăminte, cu ghilimele, să dea un reset la partea asta cu tot tipul de manuale, cu 300.000 de versiuni, și la asta cu editura, unde se pierdeau bani. Și săptămâna viitoare, domnia-sa va intra cu o nouă lege a manualului: că e un tip de manuale, la Editura Didactică și se tipărește la Monitorul Oficial. Să stabilim că nu ne mai trebuie trei manuale de sport. La matematică vor avea manualul de matematică pentru matematicieni, la biologie, manual de matematică pentru cei preocupați de biologie. Nu înțeleg de ce trebuie să retipărim manualele în fiecare an. Recunoștința mea față de domnul Pop e că rezistă la presiuni la care e supus."

"Înțeleg că domnul Mihai Busuioc ( despre plecarea secretarului general al Guvernului la Curtea de Conturi, n.red.) și-a depus dosarul la Comisie, dacă va fi votat, va pleca la Curtea de Conturi. Am câteva variante în locul lui."

despre cazurile lui Sevil Shhaideh și Rovana Plumb

"Avem o deosebire între realitate și percepție, sunt niște oameni asupra cărora planează niște suspiciuni, sigur, prezumția de vinovăție funcționează, iar ei se află într-un anumit stadiu al anchetei, mai ales că cele două colege ale noastre sunt pe relația cu Bruxelles-ul pe fonduri europene, iar acolo lucrurile sunt foarte sensibile. Eu nu cred că orice procuror face ce vrea un guvern, dar dacă considerăm că asta e cauza scăderii popularității Guvernului, atunci asta facem. Le-aș fi abordat oricum. Sondajul accentuează și grăbește anumite lucruri. Nu știu cine ar fi atât de determinat să fabrice dosare pe bandă rulantă încât să provoace remanierea Guvernului, sigur, mai sunt și derapaje."

"Nu știu dacă săbiile s-au ascuțit sau dacă erau săbii în PSD, dar nimeni nu va mai putea să se joace cu guvernarea în PSD".

 

 

×
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close