Antena 3 CNN Politică CUTREMUR pe scena politică. Premierul TUDOSE a DETONAT VESTEA la Antena 3

CUTREMUR pe scena politică. Premierul TUDOSE a DETONAT VESTEA la Antena 3

CUTREMUR pe scena politică. Premierul TUDOSE a DETONAT VESTEA la Antena 3
09 Oct 2017   •   22:46

Premierul Mihai Tudose pare furios pentru apariția unui sondaj de opinie al Avangarde și care arată că încrederea în Guvern s-a prăbușit. Tudose pare să creadă că în spatele studiului realizat de institutul sociologului Mihai Pieleanu se află chiar președintele PSD, Liviu Dragnea. Tudose recunoaște că nu se află în cele mai calde relații cu Dragnea și anunță o mini-remaniere în Guvern. Asta deși șeful PSD, Liviu Dragnea, a negat întreaga zi că ar fi tensiuni între partid și Guvern.

Premierul Mihai Tudose este invitatul lui Mihai Gâdea, la Sinteza Zilei. LIVE VIDEO

Live text, declarațiile premierului:

„Am spus-o într-un cerc de patru persoane că îmi dau demisia, dacă lucrurile stau așa de rău și guvernul s-a prăbușit, hai să mergem acasă că înseamnă că nu facem bine”

despre relația cu președintele PSD, Liviu Dragnea: "Nu aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației dintre noi".

"Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi" .

"Nu putem să guvernăm cu forţa, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulţumirea mea şi-atunci, dacă lucrurile stau aşa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt nişte lucruri în guvern care justifică aceste cifre - prezenţa unor miniştri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniştri sau lipsa de rezultate -, săptămâna asta voi lua nişte decizii, dure, dar necesare"

"Va trebui să umblăm la Guvern şi să stabilim foarte clar relaţiile dintre partid şi Guvern".

Premierul Tudose a recunoscut că Executivul are o problemă de imagine din cauza miniștrilor cu probleme penale.

"Da. (...) Dacă tot facem un reset la partea de imagine şi de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puţin doi miniştri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniştri - n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme şi la nivel de percepţie publică şi unele dintre situaţii şi la nivel de Comisie Europeană"

Eu cu echipa guvernamentală avem cu ce să ne ocupăm 14 ore la Guvern. Această tensiune a ajuns la o culme, la care e albă sau neagră. Ori o lămurim sau cineva pleacă acasă.

O să-mi asum propunerile și o să merg în Coaliție. Aproape am niște soluții.

Nu apare nimic de nicăieri, la un moment dat tensiunile ajung la apogeu.

Încercăm mâine să găsim o explicație, mai mulți oameni la un loc. Eu cred că am o explicație, nu e neapărat logică, nu cred că cineva a făcut acest lucru a avut neapărat o logică.

Mâine vom semna un contract cu o mare firmă americană, General Dynamics, în parteneriat cu o firmă din București. Oamenii ăștia nu sunt inconștienți că vin aici, e un semn foarte bun.

România e o țară stabilă, sunt țări cu conflicte la graniță, România e o țară stabilă, o democrație consolidată, marele învestitor nu vine astăzi că Tudose e prim-ministru. Suntem o țară predictibilă și stabilă.

Nu m-a sunat astăzi domnul Liviu Dragnea. Nu mă așteptam. Mâine cred că ne vedem la partid.

despre succesul Simonei Halep

"Nu vreau să mă agăț de imaginea Simonei Halep, pentru că trebuie să recunoaștem că statul român nu a ajutat-o cu nimic. Scopul întâlnirii mele cu cei trei tenismeni - Simona Halep, Ion Țiriac, Ilie Năstase - noi să nu profităm de acest moment, să începem de un proces de selecție pentru copii și să dăm ora exactă în acest sport pentru mulți ani. Și am constatat că Arenele BNR - pentru care în negura istoriei nu mai există nicio hârtie, am înțeles că au fost scoase la vânzare, că au un preț, de 30 de milioane, pentru care eu când au auzit m-am suit pe pereți. Mi se pare o crimă ce se întâmplă. Măcar deschideți-le pentru copii. Banca Națională a României, credeți că ne putem gândi că e și Banca Națională a românilor? Putea BNR să lase acolo să intre un investitor, să o dea federației sau copiii făceau zgomot acolo și deranjau niște zei. Avem prea mulți zei. I-am Întrebat foarte sincer pe domnii Țiriac și Năstase, dacă luăm noi Arena BNR înapoi, o cumpărăm, unde o dăm cine să o aibă în administrare. Cred că e foarte simplu, o dăm la Primăria Capitalei, doamna Firea va ști să o pună în valoare, putem să organizăm un turneu mare internațional. Cum să-ți închizi? Mă uit și eu acum la imagini, este o crimă".

Ion Țiriac: Noi nu avem nimic cu BNR, dar vreme Arenele înapoi. Vrem ce a fost al nostru

"Mulțumesc și Guvernului, cum am mulțumit și Senatului că cineva ne bagă în seamă. Eu mulțumesc la toată lumea, cineva ne bagă în seamă, e în regulă, domnul prim-ministru s-a așezat cu noi, Arena o fi a BNR-ului, dar e și a noastră. Există puține țări care au sau au avut doi număr 1 mondial. Noi nu avem nimic cu BNR sau cu domnul Isărescu. Noi vrem să ne dea înapoi ceea ce al nostru. Cine suntem noi? Noi suntem foștii? Eu, domnul Năstase, doamna Ruzici care am fost cineva în tenis. Cine este doamna Halep? Noi am semnat acest apel. Ni s-a luat o bază care a fost a noastră, Năstase pe ea s-a născut și s-a dus în alte zone în care a fost închisă. S-au făcut niște contracte proaste. Nu cu 38, 35, 30 de milioane o bază, nu pe o bază pe care s-au plătit 180.000 de dolari. Ar trebui să avem zeci și zeci de asemenea focare ca să nu dispărem ca la gimnastică. Faptul că există o Halep, o Begu, o Niculescu e pentru că pe vremea când era domnul Năstase la Federație au fost zeci de turnee mici de i-am silit pe ăia de la Federația Internațională să ne dea turneele. Să sperăm că până la urmă se rezolvă treaba și destul de repede".

despre protestele sindicatelor din fața Guvernului și salarii

"Da, va fi aplicată legea salarizării, nu vor scădea. Poate am greșit și noi pierzându-ne în explicații. Când omul vrea un mesaj foarte clar. Da, în mediul privat, salariile nu vor scădea, pot să crească chiar. În ceea ce privește angajații la stat, bugetarii, toate salariile vor crește. Vom merge pe câteva reglaje fine, în special în sistemul de sănătate, acolo unde sunt niște sporuri. Acolo au fost și niște exagerări, au recunoscut-o și sindicaliștii, unde se ajungeau la salarii de patru ori mai mari. Lucrurile nu pot continua așa. Ele vor intra în normalitate. E o creștere sustenabilă. Chiar în drum spre dumneavoastă m-a sunat ministrul de Finanțe sau cea mai rămas din el, a muncit foarte mult. În niciun caz nu pregătim un împrumut cu FMI, la ce prognoze au făcut, la cum ne-au tratat, nu voi lua un leu de la ei. Iată că au greșit și ultima prognoză. Au ieșit senini și au spus că noi am greșit un pic, au stricat viața unei țări, a oamenilor. Eu i-am chemat să le spun că s-ar putea să nu mai vorbim deloc de ei dacă mai greșesc și a treia prognoză. Și au devenit un pic mai prudenți. E ca un medic care greșește verdictul, amputează și apoi spun că au greșit. Eu am avut o discuție cu ei și le-am spus că dacă mai greșesc o dată, voi reacționa violent".

În privat, dacă doriți să scădeți salariul unui angajat, puteți să o faceți și acum. Salariile pot să crească, aplicând taxe mai mici.

"În urma discuțiilor cu mediul privat și repet, dacă eu angajator, voiam, tăiam și azi salariile, dacă statul îmi dă o oportunitate să cresc salariile, tăind taxele, de ce să nu o fac. În cel mai rău caz, rămân cu salariul la fel, în cel mai bun caz, cresc cu câteva procente."

"Vrem să implementăm modelul letoniei: să-ți poți face în trei minute o firmă, să afli în trei minute dacă cineva și-a plătit taxele. E un efort, chiar și bugetar, dar e un efort care va fi răsplătit prin reducerea birocrației. Aștept o estimare în două săptămâni pentru a afla în cât timp poate fi implementat".

Săptămâna trecută am reușit să trecem prin uvern o primă hotărâre privind achiziția de hardware privind sistemul Ro-Alert. Și am primit un aviz negativ de la un minister, cum că nu am primit de la Meteo o înștiințare cu urmează fenomene extreme în România. Eu sper că acea persoană nu știu dacă mai e în minister, i-am spus ministrului de resors, să-l trimită undeva să se odihnească. Când ți-e lumea mai dragă îți vine un deștept din ăsta și îți spune că nu vine pericolull. Îmi vine să-l chem și să mușc din el.

despre legea pensiilor

Legea pensiilor e gata, acum doamna Vasilescu lucrează la o estimare tehnică în cât timp se pot procesa cele cinci milioane de dosare. Este o lege bună care va duce la estimarea punctului de pensie, care va corecta niște inechități. Va mai dura o vreme. Trebuie să începem și calcul cu cei ieșiți din pensie mai demult. Se lucrează la aceste lucruri. Impactul bugetar este unul destul de mare, dar ni-l permitem, pentru că vorbim de viața oamenilor, iar asta nu are costuri.

despre investiții

Anul viitor vorbim de investiții, sunt fonduri mai mari decât anul ăsta. Anul ăsta nu a fost un an propice pentru investiții, pentru că nu am găsit proiecte. Acum se lucrează la proiectele mici, de la PNDL, nu mai vorbesc de proiectele de infrastructură mare. Lucrurile au cam lîncezit. Pregătirea pentru anul viitor este foarte importantă, nu mai vorbim doar de drumuri, de lucruri pe care doar să le facem. Pentru că infrastructura înseamnă creșterea competitivității. Vă spun un lucru care mă întristează în fiecare dimineață. primesc de la Ministerul de Interne sumarul cu accidente rutiere. Mă întristează foarte tare. 4-8-10 accidente. Parcă suntem într-un război. Nu e neapărat vina șoferilor.

Am găsit un proiect mai vechi pentru București-Brașov, am găsit niște aprobări, iar săptămâna trecută s-a semnat contractul de începere a lucrărilor pentru primul tronson din Brașov-Ploiești. Vreme de 27 de ani sportul național a fost studiile de fezabilitate. Am găsit o mulțime de lucruri bune, uitate, poate altele voiau să facă altele noi. Nu mai facem altele noi. Ăla în doi ani e gata. Nu mai vreau petice. Eu nu vreau nici tronsoane, nici loturi. Dacă toate lucrurile vor fi făcute de Banca Mondială și fură și ei, dar așa... cu ei, nu mai fură nimeni.

despre legile justiției

Eu cred că legile Justiției ar trebui duse direct la Parlament, să facă consultări, să se ducă în Comisii. În mod normal, Inspecția Juridică ar trebui să fie un organism independent. Numai că cine îi numește. Și atunci poate apărea subordonarea. Poate veni cineva cu o soluție. Trebuie și un anumit control apoi, dacă oamenii ăia superbi care sunt puși o iau razna? O soluție.... am vorbit cu domnul Toader. Să încercăm să imaginăm o dublă cheie, să nu fie doar mâna cuiva, ci și a altcuiva, iar dacă ambele decid că lucrurile au luat-o razna, să poată interveni. Teoretic, încă legile justiției nu sunt la Guvern, așteaptă niște avize, Comisia de la Veneția se întrunește parcă abia prin decembrie, poate atunci Parlamentul și-o asumă.

Susțin legea răspunderii magistraților într-o anumită formă, nu în ideea de a le pune hăț, dar un pic de responsabilitate trebuie. Nu să facem un căpăstru. Luăm la întâmplare un magistrat, când numără spețele în zeci, sute de dosare, e o problemă, nu poți să faci asta, fără să faci o greșeală.

despre sesizarea CCR în cazul dosarului lacului Belina

"Doamna ministru Shhaideh a făcut o solicitare, eu m-am adresat Ministerului Justiției, de acolo mi s-a spus că se caută o fundamentare pentru a se vedea în ce măsură se poate sesiza CCR. Nu am primit încă un răspuns, acolo se caută argumente. Ministrul Justiției a venit cu niște argumente verbale în ședința de guvern, a venit și niște contraargumente. Voi sesiza CCR doar după ce văd argumentele. Pentru că eu răspund. Deocamdată nu am această argumentație."

E nevoie de mai mulți magistrați, e adevărat că unele lucruri au derapat, dar să nu ne luăm dintr-un șanț și să le ducem în celălalt. Dar graba strică și cred că o dezbatere în Parlament ar fi soluția.

 

 

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close