Antena 3 CNN Politică Partida Romilor: Împărţirea României în opt regiuni ne avantajează. Suntem mai numeroşi decât maghiarii

Partida Romilor: Împărţirea României în opt regiuni ne avantajează. Suntem mai numeroşi decât maghiarii

Partida Romilor: Împărţirea României în opt regiuni ne avantajează. Suntem mai numeroşi decât maghiarii
Sursa foto: Foto: INTACT Images
24 Iun 2011   •   13:21

Partida Romilor "Pro Europa" cere Guvernului să ţină cont în procesul de reorganizare administrativ-teritorială şi de interesele romilor, nu numai ale maghiarilor, informează Mediafax.

Astfel, Partida solicită adoptarea variantei de împărţire în opt regiuni, iniţiată de PDL, pentru că aceasta ar avantaja şi această etnie, mai numeroasă decât cea maghiară.
   
Prim-vicepreşedintele Partidei Romilor "Pro Europa" Cluj, Aurel Pascu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că absorbţia fondurilor europene poate creşte la nivel naţional în urma unei astfel de reorganizări a ţării.
   
"Reorganizarea administrativ-teritorială este un nou episod politic major în care romii sunt uitaţi şi total neglijaţi şi vedem că discuţiile se împart în jurul intereselor şi dorinţelor minorităţii maghiare din România. Aceasta, deşi noi, romii, avem o pondere mai mare decât maghiarii, suntem 1,6 milioane, faţă de 1,3 milioane cât sunt maghiarii. De aceea cerem Guvernului să ţină cont în procesul de reorganizare administrativ-teritorială şi de interesele romilor, nu numai ale maghiarilor, şi să adopte varianta de împărţire în opt regiuni, iniţiată de PDL, care ar avantaja şi etnia noastră. Absorbţia fondurilor europene poate creşte în urma unei astfel de reorganizări a ţării, în condiţiile în care UE alocă sume pentru incluziunea socială a romilor, nu pentru maghiarii din România", a declarat Pascu.
   
Potrivit acestuia, romii susţin varianta PDL cu opt regiuni care se suprapun actualelor agenţii de dezvoltare regională, pentru că aceasta ar asigura "o mai bună absorbţie a fondurilor europene".
   
În ceea ce priveşte judeţele Harghita şi Covasna, Partida Romilor "Pro Europa" ar dori ca acestea să fie incluse împreună în Regiunea Centru, pentru ca şi romii care locuiesc în cadrul acestora să aibă "o şansă la dezvoltare". 
   
El a spus că în cadrul procesului de reorganizare administrativ-teritorială romii ar dori eliminarea "fenomenului de monarhie a romilor" şi să nu mai existe regi şi împăraţi ai etniei.
   
Potrivit unei statistici prezentate în conferinţa de presă, cea mai numeroasă populaţie romă din România, de 6-7% din totalul populaţiei judeţului se găseşte în Mureş - 40.000, urmat de Călăraşi, Bihor şi Sălaj, unde romii sunt în proporţie de 5-6% din totalul populaţiei.
       

×
Subiecte în articol: pdl maghiari interese fonduri europene
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close