Antena 3 CNN Politică Premierul Dăncilă îi trimite lui Iohannis șase propuneri pentru funcțiile de miniștri vacante în Guvern. Surpriză pentru Tăriceanu

Premierul Dăncilă îi trimite lui Iohannis șase propuneri pentru funcțiile de miniștri vacante în Guvern. Surpriză pentru Tăriceanu

Premierul Dăncilă îi trimite lui Iohannis șase propuneri pentru funcțiile de miniștri vacante în Guvern. Surpriză pentru Tăriceanu
11 Sep 2019   •   16:08

Premierul Dăncilă a anunțat că va nominaliza reprezentanţi ALDE pentru portofoliile vacante din Guvern, după ce partidul lui Călin Popescu Tăriceanu a trecut în Opoziție.

”În calitate de premier am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor de la finalul lunii august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și dincolo de interesul personal, sau de miza politică, importante sunt România și românii și au decis să respecte votul românilor.

E important să continuăm guvernarea pentru a asigura stabilitate, să ne mobilizăm pentru consolidarea imaginii româniei în plan extern. Mai ales când trebuie să susținem reprezentantul nostru pentru Comisia Europeană.

Am luat decizia de a nominaliza reprezentanți al ALDE pentru cele trei portofolii vacante. Voi transmite către președintele României următoarele nominalizări: pentru portofoliul Mediului și viceprim-ministru Grațiela Gavrilescu, pentru portofoliul Energiei, domnului Ion Cupă, pentru portofoliul Relației cu Parlamentul, domnul Ștefan Băișanu.”, a spus Dăncilă.

În plus, Dăncilă a anunțat că îi va trimite președintelui Iohannis și trei propuneri de miniștri, respectiv pentru Ministerul Afacerilor Interne - Dan Chirilă (secretar de stat în Ministerul de Interne) și Ministerul Educației - Camelia Gavrilă (deputat PSD). Pentru postul de vicepremier pe probleme economice,  a fost anunțat Dan Matei, consilier pe probleme economice al premierului.

Apel la împăcare

Premierul Viorica Dăncilă a făcut apel, la ALDE să meargă împreună cu PSD la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor.

"Fac un apel la ALDE pentru a merge împreună la alegerile locale şi alegerile parlamentare de anul viitor. Cred că am pornit împreună la acest proiect pentru România în 2016, oamenii ne-au creditat cu votul lor şi cred că este important ca şi la alegerile prezidenţiale, dar mai ales la alegerile locale şi parlamentare de anul viitor, să mergem în aceeaşi formulă", a spus Dăncilă la Palatul Victoria.

Mișcare anticipată de Tăriceanu: Sunt formule de țară de lumea a treia

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că a auzit zvonurile referitoare la faptul că prim-ministrul Viorica Dăncilă ar încerca să coopteze membri ai ALDE în echipa guvernamentală, dar că nu are o confirmare oficială în acest sens. El a menţionat că, dacă acest lucru se va adeveri, ar reprezenta o încălcare a prevederilor constituţionale şi că va atrage atenţia asupra acestui fapt atât prim-ministrului Dăncilă, cât şi preşedintelui Klaus Iohannis.

"Am auzit aceste lucruri, nu am o confirmare oficială. (...) Doamna Dăncilă încearcă din răsputeri tot felul de formule care sunt de ţară de lumea a treia, ca să evite acest vot în Parlament. Dacă acest zvon se va confirma, dacă va apărea un anunţ cu privire la numirea unor persoane în calitate de 'membri ALDE', o voi notifica public pe doamna Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă, că a încălcat prevederile constituţionale şi faptul că nu respectă decizia pe care noi am luat-o de a ieşi de la guvernare şi îl voi înştiinţa şi pe preşedinte să nu semneze decretele de numire, având în vedere că noi am luat decizia de a ieşi de la guvernare şi ar încălca prevederile constituţionale ale art. 85", a arătat Tăriceanu într-o declaraţie acordată presei la Palatul Parlamentului.

El a apreciat că o încercare de a coopta membri ai ALDE în Guvern nu s-ar încadra "în niciun fel de normă democratică". Totodată, a subliniat că preşedintele poate să numească miniştri numai în condiţiile în care, în urma schimbării structurii politice, există un vot de încredere prealabil în Parlament. "Ea (Viorica Dăncilă, n.r.) nu poate să sară peste aceste lucruri şi să facă un fel de echipă încropită în care ea crede că este reprezentat un partid care a decis să iasă de la guvernare, numai pentru a încerca să evite votul în Parlament, cum ar trebui dat în cazul în care se schimbă compoziţia politică a Guvernului. Doamna Dăncilă nu poate să funcţioneze în continuare cu aceste artificii. (...) Cei care doresc să facă parte dintr-un guvern fac acest lucru ca urmare a hotărârii partidului din care fac parte. Deci, este acolo o problemă de reprezentare a partidului. O astfel de hotărâre nu a fost luată. Din contră, noi am luat hotărârea de a ieşi de la guvernare, cu 81 de voturi 'pentru' şi două abţineri, dintre care un singur parlamentar s-a abţinut. Cei care încearcă acest demers îl fac ca persoană individuală, nu îl fac în calitate de membri ALDE. Asta trebuie să ştie şi doamna Dăncilă, şi ei", a spus Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close