Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu: Îmi asum eroarea promulgării legii salarizării profesorilor (VIDEO)

Traian Băsescu: Îmi asum eroarea promulgării legii salarizării profesorilor (VIDEO)

Traian Băsescu: Îmi asum eroarea promulgării legii salarizării profesorilor (VIDEO)
Sursa foto: Traian Basescu
04 Mai 2009   •   16:05

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că îşi asumă eroarea promulgării legii de salarizare a profesorilor care s-a dovedit neaplicabilă în contextul actualei crize economice globale. El a cerut profesorilor şi politicienilor să nu transforme elevii, studenţii şi părinţii în victime ale unui conflict social. Şeful statului a arătat că bugetul de stat are dificultăţi în momentul de faţă să asigure cheltuielile la care s-a angajat şi că Ministerul de Finanţe se împrumută frecvent pentru a le acoperi. Mai mult, Comisia Europeană a declanşat procedura de eficit excesiv în cazul României. Preşedintele a mai cerut judecătorilor să nu se mai implice în procese referitoare la salarizarea lor, deoarece se află în concflict de interese. Traian Băsescui a anunţat că a sesizat deja Curtea Constituţională pentru soluţionarea conflictului juridic dintre autoritatea judecătorească, pe de o parte, şi Parlament şi Guvern, pe de altă parte, având ca motiv depăşirea atribuţiilor de către puterea judecătorească.
Preşedintele Traian Băsescu şi-a asumat responsabilitatea promulgării unei legi care nu şi-a mai găsit corespondentul în realitate. ?Îmi asum alături de toată clasa politică eroarea promulgării legii de salarizare a profesorilor, care nu a mai putut fi aplicată. La ora la care se promulga legea, nimeni nu a evaluat situaţia generată de criza economică? a subliniat Traian Băsescu. ?

SALARIILE PROFESORILOR: CE DECLARA TRAIAN BĂSESCU ANUL TRECUT

El a făcut apel la factorii implicaţi să găsească soluţii pentru protejarea copiilor, pentru ca elevii şi studenţii să nu devină victime în acest conflict social.
?Aceste acţiuni de protest sunt rezultatul unor decizii ale clasei politice şi nu a unor decizii ale elevilor şi părinţilor. De aceea apreciez că discuţiile, disputa între sindicatele profesorilor şi elevi şi părinţi este inutilă, această dispută trebuie mutată între profesori şi politicieni. Rugămintea mea este să nu se transforme dreptul constituţional la grevă într-un gest care să afecteze sute de mii de copii? a mai spus şeful statului.

SALARIILE PROFESORILOR: CE DECLARĂ ACUM TRAIAN BĂSESCU


Declaraţiile preşedintelui vin, în conmdiţiile în care, în luna octombrie a anului trecut, chiar el dădea asigurări că finanţarea sistemului de educaţie este numai o chestiune de voinţă.

"Ideea că nu sunt bani nu este o realitate. Bugetul poate fi aşezat pe priorităţi. Este doar o chestiune de voinţă. dacă vrei să asiguri finanţarea sistemului de educaţie sau nu" afirma preşedintele statului pe 24 octombrie 2008.
mai mult, pe 30 octombrie 2008, Băsescu spunea că nu poate crede că în România "o lege să nu poată fi aplicată". "A nu o aplica înseamnă că nu mai suntem într-un stat de drept!" decreta preşedintele.

Şi alţi politicieni au susţinut sus şi tare cauza acestei legi.

"În prima zi a noului guvern şi a noului Parlament, legea dumneavoastră intră retroactiv în vigoare" spunea şi Mircea Geaonă la 19 noiembrie 2008. Tot el afirma că " în orice eventualitate, când PSD va veni la guvernare va proceda la majorarea salariilor".

Aceeaşi grijă o arăta şi Emil Boc, premierul României. "PDL va face toate demersurile, legale, politice şi constituţionale pentru a aplica legea salariilor majorate a profesorilor din învăţământul românesc" declara actualul premier, Emil Boc, în 30 octombrie 2008.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close