Antena 3 CNN Politică Proiect: TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016. TVA de 9% pentru carne, legume şi fructe

Proiect: TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016. TVA de 9% pentru carne, legume şi fructe

Proiect: TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016. TVA de 9% pentru carne, legume şi fructe
Sursa foto: Foto: Agerpres
18 Feb 2015   •   12:30

Premierul Victor Ponta a explicat, în şedinţa de guvern de miercuri, în contextul discuţiilor despre Codul Fiscal, că toate punctele din programul de guvernare al USL au fost realizate şi a mai rămas doar sistemul de TVA, care ar putea fi redus, de la 1 ianuarie 2016, la 20%. 

"Am promis că dăm înapoi pensiile şi salariile, le-am dat, am promis că deblocăm fondurile europene şi le-am deblocat, ne-am făcut datoria. Ultimul lucru era reducerea TVA. De la 1 ianuarie 2016 putem veni cu cota generală de TVA sub 20% şi astfel avem îndeplinite toate angajamentele luate împreună cu USL”, a declarat premierul.

Cota standard de TVA ar urma să fie redusă în continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.
 
Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile şi serviciile de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peşte, legume şi fructe de la 24% la 9% începând cu 1 ianuarie 2016 şi introducerea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, începând cu 1 ianuarie 2016.
 
Ulterior, cota standard de TVA ar urma să fie diminuată de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018.
 
Pentru 2016, încasările la buget sunt estimate să scadă cu 11,6 miliarde lei, dar cu o creştere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contribuţii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close