Antena 3 CNN Politică Punctul de întâlnire. Traian Băsescu are viitor. Penal

Punctul de întâlnire. Traian Băsescu are viitor. Penal

Punctul de întâlnire. Traian Băsescu are viitor. Penal
Sursa foto: Foto: VideoNews
22 Feb 2015   •   19:37
In momentul de fata, exista pe rol patru cauze penale importante in care apare numele lui Traian Basescu. 
 
1.Basescu-Bercea : „Spaga a ajuns la Traian Basescu"
2.Dosarul Microsoft. Un fost ministru si lider PDL spune ca milioane de euro din spaga s-au dus ca sponsorizare a campaniei prezidentiale din 2009
3. Afacerea Nana. Teren luat prin trafic de influenta si comasari ilegale. Ancheta Parchetului General treneaza de luni bune, fara sa fie inculpati beneficiarii : Ioana si Traian Basescu
4. Dosare penale Udrea : fostul presedinte stia de spaga Cocos-Ghita via Coldea, afirma ca a protejat-o in timp ce DNA spune ca a spalat bani in ultimii ani
 
Subiectul a fost dezbătut în ediţia de duminică a emisiunii "Punctul de Întâlnire", realizată de Radu Tudor, alături de invitaţii săi, Dan Şova, senator PSD şi Claudiu Săftoiu, fost şef al Serviciului de Informaţii Externe. 
 
"În dosarul Nana, vă mărturisesc că este greu să îmi dau seama cum ar putea procurorii să demonstreze că această comasare s-a făcut în favoarea lui Traian Băsescu. Ceea ce trebuie cercetat este modul în care s-a luat creditul de la CEC. Acolo este o mare problemă, care o implică mai mult pe Ioana Băsescu, decât pe Traian Băsescu. Din punct de vedere penal, au destul de mică relevanţă afirmaţiile. Nu cred că există o atitudine feciorelnică a Parchetului, în raport cu Traian Băsescu. Nu e vreo plăcere nici pentru parchet să îşi cerceteze un fost preşedinte cu două mandate", a explicat Dan Şova.
 
Senatorul PSD a adăugat că, în opinia lui, Traian Băsescu va ajunge "în curând", la DNA.
 
"Eu cred că în perioada următoare, Traian Băsescu va face drumuri la DNA, Parchet, pentru a da explicaţii. În ce calitate, mi-e greu să spun. Ce trebuie să înţelegem cu toţii, între răul politic evident făcut în 10 ani şi o vinovăţie demonstrată, probată juridic, este un drum lung. Poate ne dorim cu toţii să îl vedem cumva pedepsit, dar în cadru democratic, vinovăţia juridică este una, culpa politică este alta. Eu ţin să nu le amestecăm."
 
Pe de altă parte, Claudiu Săftoiu a explicat că justiţia este foarte prudentă când vine vorba de foşti preşedinţi, din cauza semnalului pe care ar putea să îl transmită la nivel internaţional.
 
"Trebuie să fim cât se poate de realişti, odată ieşiţi din exerciţiul înaltei magistraturi, preşedinţii unor naţiuni sunt priviţi cu destulă prudenţă de organele judiciare, pentru că o posibilă condamnare aruncă nu numai o imagine foarte proastă asupra personajului, cât asupra unei ţări care l-a ales, l-a votat şi s-a lăsat condusă de un asemenea om. Avem precedentul cu Ion Iliescu, căruia foarte multă lume îi cântă prohodul pe dosarul Mineriadei. Îi dau dreptate domnului Şova, trebuie să avem un set de probaţiuni irefutabile, pentru ca instanţa să poată numi un preşedinte "vinovat". Traian Băsescu, ca şi ceilalţi, profită, se bucură de acest tratament pe care îl acordă justiţia foştilor preşedinţi. Prudenţă, nu protecţie."
 

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close