Antena 3 CNN Politică Scrisoare deschisă către Dacian Cioloş. Un deputat român îi aduce acuze grave

Scrisoare deschisă către Dacian Cioloş. Un deputat român îi aduce acuze grave

Scrisoare deschisă către Dacian Cioloş. Un deputat român îi aduce acuze grave
20 Mar 2016   •   20:26

În urma declarațiilor făcute de premierul Dacian Ciolos și, mai ales, în urma punctului de vedere trimis de Guvern Camerei Deputaților in legatura cu Legea dării în plată, deputatul Daniel Zamfir a decis să-i trimită o scrisoare deschisa premierului Romaniei, în care îl acuză că a ales să servească interesele unor bancheri străini.

"Opriți minciuna, intoxicarea și abuzul împotriva legii dării în plată și, pe cale de consecință, împotriva sutelor de mii de familii din România care așteaptă această lege sufocate de credite pe care nu le mai pot plăti nu din cauza lor, nu din rea-voință, ci din cauza crizei, produselor mincinoase vândute de bănci, clauzelor abuzive din contracte și lipsei de supraveghere a Băncii Naționale. Dumneavoastră, premierul României, ați ales să serviți interesele unor bancheri străini care, în a doua cea mai săracă țară din Europa, au făcut profit dublu față de media europeană, în loc să serviți demn interesele celor care cu adevărat aveau nevoie să fie reprezentați de dvs: cetățenii României! În timp ce o mână de bancheri s-au ales cu bonusuri, sute de mii de familii de români au viitorul sub spectrul ruinei", afirmă Zamfir, în scrisoare.

Deputatul consideră că poziția premierului Cioloș pe această temă se diferențiază "major" față de cea a președintelui Iohannis. În opinia parlamentarului liberal, Cioloș ar "face jocurile" celor care doresc să "îngroape definitiv" legea, în timp ce Iohannis ar crede că legea este "necesară și bine-venită".

"Dacă punctul de vedere al băncilor l-ați preluat cuvânt cu cuvânt, există vreo frază măcar pe care să o fi preluat și din pozițiile celor care își doresc această lege? (...) Nu are nicio relevanță pentru dumneavoastră că toate aceste propuneri toxice pe care le-ați preluat de la bancheri au fost respinse chiar de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, aflată în subordinea Guvernului pe care îl conduceți? Nu are nicio relevanță că aceleași propuneri au fost respinse de două ori de Senatul României și, anterior, și de Camera Deputaților? Nu are nicio relevanță că nici președintele României nu le-a preluat?", îl întreabă retoric deputatul pe primul-ministru.

Daniel Zamfir îi transmite lui Cioloș că speculatorii imobiliari nu beneficiază de legea dării în plată și că băncile vor mări avansurile la credite nu din cauza acestei legi, ci din cauza Directivei europene privind cerințele de capital transpusă prin Legea 29/2015.

De asemenea, liberalul precizează că garanția statului din programul ''Prima Casă'' nu poate fi anulată de legea dării în plată, argumentând că există două motive pentru aceasta: "primul, garanția statului este suverană; și al doilea — legea dării în plată se aplică persoanelor fizice, precum și fideiusorilor care au calitatea de consumator, or statul român nu are această calitate".

Deputatul afirmă că decizia de a continua programul ''Prima Casă'' îi aparține în exclusivitate premierului și îi amintește că ministrul Finanțelor, Anca Dragu, "încă dinainte de adoptarea legii dării în plată, anunța public incertitudinea continuării programului din alte motive decât această lege".

"Vă cer public să vă opriți! Să opriți minciuna! Să opriți intoxicarea! Să opriți abuzul! Nu sunteți prim-ministrul celor 40 de bănci străine, sunteți premier peste o Românie în care aceste bănci și-au permis abuzuri și ilegalități pe care nu și le-au permis în nicio țară din Europa! O arată miile de procese câștigate de clienți împotriva băncilor! N-am să vă cer demisia pentru că am convingerea că, dacă n-ați făcut acest gest de onoare în cazul copiilor din Argeș, n-o veți face nici acum! Ca parlamentar și cetățean al acestei țări nu-mi rămâne decât să vă expun public incorectitudinea și să vă cer să vă opriți!", conchide Daniel Zamfir, citează Agerpres.ro.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close