Antena 3 CNN Politică Liviu Dragnea, la Sinteza zilei: Avionul nu este Guvernul, avionul este România. Nu este o bătălie pe manșă

Liviu Dragnea, la Sinteza zilei: Avionul nu este Guvernul, avionul este România. Nu este o bătălie pe manșă

Liviu Dragnea, la Sinteza zilei: Avionul nu este Guvernul, avionul este România. Nu este o bătălie pe manșă
22 Feb 2017   •   21:00

Președintele PSD Liviu Dragnea a vorbit, în ediția de miercuri seară a emisiunii Sinteza Zilei, de la Antena 3, despre cine se află în spatele remanierilor din Guvernul Grindeanu și despre șansele alianței PSD-ALDE de a guverna așa cum a promis.

Întrebat în debutul emisiunii cum comentează decizia Curții de Apel Pitești în cazul casei lui Klaus Iohannis, Liviu Dragnea a declarat că este îngrijorat de situația băncii. ”Să nu rămână pe drumuri. Sigur că suntem preocupați de asta. În rest, e o decizie a instanței, nu comentăm”, a spus Dragnea.

Despre remanierea Executivului

E clar că cele două locuri vacante trebuiau ocupate. Suntem în situația în care avem o întârziere de două luni de zile și trebuie să recuperăm foarte mult. La Fondurile Europene era nevoie de un plus de greutate politică

Doamna Mihaela Toader, foarte buna specialistă, rămâne în sistem, dar era nevoie de o mai mare anvergură politcă pentru a avea un ritm mai ridicat.

Am ajuns la concluzia că un om indicat pentru acest post este doamna Rovana Plumb.

La Ministerul pentru Afaceri și IMM-uri, este un domeniu care în programul nostru de guvernare are un rol foarte important. Noi am spus că vrem să dezvoltăm clasa mijlocie, iar firmele mai mici să fie ajutate să crească.

Despre tensiunile din PSD

Am avut mai multe întâlniri cu colegii mei în ultima perioadă în care le-am spus că noi nu am făcut nimic rău, guvernul nu a făcut nimic ilegal, nu a furat nimic, nu a gândit să iasă corupții, nu a avut agende ascunse. Demersul OUG a fost legal

Au fost zile grele, cu telefoane afișate, cu amenințări acasă, la familie, dar activitatea guvernamentală a continuat

În ceea ce privește mitingul. Aici îmi asum eu că nu am lăsat să se organizeze un miting de susținere în București. (...) În schimb, mitingurile județene care au început nu vor fi oprite de către mineNu este exclus un miting mare al PSD.

Despre audierile miniștrilor la DNA, în dosarul OUG

Cred cu tărie că va rămâne acest guvern pentru că majoritatea parlamentară nu poate fi ruptă. Spun cu toată seriozitatea, nu sunt de acord cu intruziunea unei puteri a statului asupra altei puteri a statului.

Nu înțeleg care este baza legală pentru care se face această achetă. Asta nu poate să facă bine României. De ce nu s-a procedat în aceeași manieră când s-au adoptat alte OUG de modificare a codurilor penale.

Eu sunt absolut convins că acest guvern va rezista tot mandatul. (...) Susținerea de la partid este uriașă, și pentru mine, ca președinte de partid, și pentru Sorin Grindeanu, ca premier.

Despre lupta anti-corupție

Nu se pot uita declarațiile publice făcute de procurorul Negulescu. Câte destine a stricat acest procuror? (...) Vedeți care este riscul? Că se poate pune pata pe tot sistemul și mâine să apară Negulescu 2.

Despre OUG prin care Cioloș a angajat România la plata a 1,6 miliarde de euro pentru ”Corveta multifuncțională”

E o problemă serioasă. (...) În situaţia respectivă acea hotărâre de guvern nu putea fi adoptată fără să existe aprobarea Parlamentului. Ceea ce cred eu că va face Guvernul - şi trebuie să facă - să abroge acea hotărâre de guvern şi să reia procedura legală care înseamnă eventual memorandum în Guvern, solicitarea de la Parlament pentru aprobare după care să purceadă la hotărârea de guvern care să aibă un rezultat sau altul

Cred că este sufientă expertiză și la Guvern și la MApn. În primul rând, la orice achiziție trebuie să se ajungă pe cale legală. O să vedem care este cea mai folositoare variantă pentru statul român, din punct de vedere al preţului, din punct de vedere al dimensiunii offset-ului în România, din punct de vedere al utilităţii tehnicii militare respective şi din punct de vedere al poziţionării noastre strategice cu partenerii din NATO.

Toate aceste elemente trebuie luate în calcul pentru că aşa face orice ţară din lume

Despre declarațiile lui Victor Ponta despre cei ”patru piloni ai guvernării”

Avionul nu este guvernul, avionul este România. Țara asta, nu e în regulă să fie condusă doar de noi. Așa o vedea Traian Băsescu. Un om este prim ministru, adică conduce Guvernul, doi oameni conduc Parlamentul, un om este președintele României. Patru oameni sunt la conducerea României. Ce ar trebui? Să aibă fiecare avionul lui? Sau să treacă peste frustrări și să se așeze la aceeași masă și să se pună de acord.

Nu e bătălie pe manșă. Unii nu reușesc să înțeleagă că e important să rămâi în căsuța ta constituțională. Și dacă rămâi acolo, nu e înghesuială.

Un stat în care ordinea constituțională este lovită de ani de zile, străinii, și nu îi condamn, își văd interesul, or să spună că suntem o țară slabă, mai ușor cu părerea voastră, dacă aveți ceva ce ne interesează vă băgăm în seamă.

România are resurse foarte mari, ar fi bine să le gestioneze în avantajul ei. (...) Sper ca președintele Iohannis să aibă capacitatea să devină președintele acestei națiuni.

Domnul Tudorel Toader, daca va fi lăsat singur, nu va avea putere. (...) Dacă noi tot înaintăm și în vârstă și în timp și se tot aduc cazuri de acum șapte ani, opt ani, vorbim de lupta anticorupție cu trecutul. Suntem în situația în care ne apropiem de un sistem care riscă să se blocheze.

Există o distincție între oportunitate și legalitate. 

(...) Acest lucru se poate face dacă acești câțiva oameni, în frunte cu președintele României, vor asigura un cadru în care măcar să poți să pui în discuție anumite prevederi, anumite legi.

Guvernul, așa mai timid cum a părut el, și-a făcut treaba. Nu avem semne rele. Sper ca și cu aceste numiri, activitatea guvernului să fie și mai dinamică.

Despre susținerea PSD: Am ajuns la un milion patru sute cincizeci de mii de semnături, iar procesul de strângere a acestor semnături continuă.

Despre demisia lui Iordache

Nu pot să spun că e greşeală (demisia lui Iordache - n.r). Eu aş fi vrut să rămână. Dar aşa a decis, aşa i-a comunicat şi prim-ministrului. A fost hotărârea dumnealui.

Despre justiție

Este singura șansă. Sunt asociațiile magistraților din România, sunt barourile de avocați, oameni cu experiență și care știu multe lucruri din profunzimea sistemului. Eu am auzit lucruri de care m-am îngrozit. Juriști care au scris mii de pagini. Nu putem fi într-o situație în care nimeni nu are voie să deschidă subiectul.

Președintele, dacă vrea, să participe la asigurarea acestui cadru serios și liniștit. Se discută foarte serios despre legea răspunderii magistraților. Eu spun că trebuie făcută o discuție, o dezbatere serioasă despre tot sistemul. 

Despre dosarul său

Văd și eu în presă multe lucruri. Primul om din stat o ști? Eu nu știu. 

Despre protocoalele din Justiție

Eu nu cred că s-a vorbit despre toate protocoalele. Spunea cineva ieri că ar fi un protocol între Curtea de Conturi și DNA. Eu nu știu. Cred că ar trebui să se meargă direct la izvor.

Poate ar trebui să se vadă oportunitatea și finalitatea fiecărui mandat de ascultare. 

Despre motivarea în dosarul Referendumul

Dincolo de câte cazuri au mai fost, problema cu semnăturile pe motivare este una foarte gravă. Există o lege foarte riguroasă în Codul de procedură penală care spune fără dubii cum se redactează motivările. Deocamdata am depus acea sesizare. Dar asta nu înseamnă că nu ne interesează și alte acțiuni

A semnat doamna președintă a Înaltei Curți, pe care o respect, în locul a doi judecători. Președinta în funcție a semnat și în locul Liviei Stanciu și în locul altui judecător care s-a pensionat. Nici acum nu știu cine a scris motivarea condamnării mele.

Mai există o obligație legală: la redactarea și conceperea motivării trebuie să participe toți membrii completului. Nu suntem în această situație.

Nu mai vorbesc de calitatea motivării.

 

 

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close