Antena 3 CNN Actualitate Alegerile pentru CSM trebuie reluate: Curtea Constituţională a admis contestaţiile PDL

Alegerile pentru CSM trebuie reluate: Curtea Constituţională a admis contestaţiile PDL

Alegerile pentru CSM trebuie reluate: Curtea Constituţională a admis contestaţiile PDL
25 Ian 2011   •   13:03

Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii trebuie reluate. Curtea Constituţională a admis, marţi, cele două contestaţii depuse de PDL privind validarea listei membrilor CSM. Judecătorii au luat această decizie cu 5 voturi "pentru" şi 3 "împotrivă".

În urma deciziei CCR, alegerile din CSM ar urma să fie reluate. La ora transmiterii acestei ştiri, nu exista niciun anunţ oficial în acest sens.

Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri aleşi în CSM pe 22 decembrie 2010, decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă". În timpul dezbaterilor, PDL anunţa că se pronunţă pentru invalidarea listei, susţinând că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.

În 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL au reclamat la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea Hotărârii numărul 43 a Senatului privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi să facă parte, din 2011, pentru un mandat de şase ani, din noul CSM.

Senatorii au contestat la Curtea Constituţională şi hotărârea 31 din 2010, prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani. În urma deciziei CCR, mandatele celor doi au fost invalidate.

Noii membri ai CSM s-au reunit, pe 7 ianuarie, în şedinţa de constituire, convocată şi prezidată de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu. Şedinţa a avut loc în ciuda unei sugestii a preşedintelui Traian Băsescu de amânare a acesteia pentru 20 ianuarie, după pronunţarea Curţii Constituţionale în cazul contestaţiei privind validarea listei cu noii membri ai Consiliului.
 
În şedinţa din 7 ianuarie, judecătorul Horaţius Dumbravă şi procurorul George Bălan au fost aleşi în funcţiile de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, cei doi fiind singurii candidaţi pentru acele posturi.


×
Subiecte în articol: CSM alegeri CCR contestatii pdl
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close