Antena 3 CNN Actualitate Alţi 120 de romi expulzaţi din Franţa vor ajunge joi în România

Alţi 120 de romi expulzaţi din Franţa vor ajunge joi în România

Alţi 120 de romi expulzaţi din Franţa vor ajunge joi în România
Sursa foto: Foto: Intact Images
26 Aug 2010   •   09:16

120 de romi vor ajunge joi, în jurul prânzului, pe Aeroportul Aurel Vlaicu din Capitală, direct din Franţa. Comisia europeană a reacţionat însă la întreaga situaţie şi spune că va adopta o poziţie oficială în cursul săptămânii viitoare. Măsura este aspru criticată şi de Biserica Catolică şi organizaţiile umanitare. Cu toate acestea, Guvernul de la Paris nu pare să se oprească şi anunţă un nou val de repatrieri.

Aproape 700 de romi au fost repatriaţi până acum, în baza deciziei de la sfârşitul lunii iulie, a autorităţilor franceze. Romii primesc 300 de euro pentru a se întoarce de bunăvoie, şi câte 100 de euro pentru fiecare copil.

Comisia Europeană a reacţionat în sfârşit la întreaga situaţie, exprimându-şi îngrijorarea faţă de politica de expulzări practicată de Franţa. Comisarul european pentru Justiţie şi Drepturi Fundamentale, Viviane Reding, a declarat că a urmărit cu "o anumită îngrijorare evoluţia ultimelor zile în Franţa", şi a anunţat că a cerut serviciilor sale o analiză completă a situaţiei.

Oficialii francezi spun însă că prigoana împotriva imigranţilor ilegali este justificată de infracţionalitatea tot mai mare de care aceştia se fac vinovaţi.

"Europa trimite fonduri considerabile României. Peste patru miliarde în fiecare an. Aş vrea să văd că o parte din aceşti bani să fie folosiţi pentru integrarea romilor pentru că, altfel, nu vom mai termina cu asta. Nu este numai problema Franţei." a declarat Pierre Lellouche secretarul de stat pentru afaceri europene.

Franţa a cerut Comisiei Europene să oblige România să oprească fluxul de romi care pleacă în străinătate şi se pregăteşte să propună limitarea circulaţiei românilor şi bulgarilor în Uniune.

Decizia francezilor este criticată în ţară de Biserica Catolică din România.

?Expulzarea nu este o soluţie, mai ales când vorbim de Uniunea Europeană. Dreptul de a se mişca liber şi de a se stabili pe teritoriul UE aparţine oricărui cetăţean al Uniunii? se arată într-un comunicat al Episcopiei Romano-Catolice.

Reacţia Episcopiei Romano-Catolice vine în contextul în care Papa Benedict al XVI-lea, la finalul Liturghiei de duminică, i-a invitat pe credincioşi, în special pe pelerinii francezi veniţi la Vatican, să dea dovadă de toleranţă şi de înţelegere vizavi de ?diversitatea umană".

Antena 3

 

 

×
Subiecte în articol: romi Franta România
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close