Antena 3 CNN Actualitate Ameninţări nucleare la adresa României. Reacţia ministrului român de Externe şi a lui Mircea Duşa

Ameninţări nucleare la adresa României. Reacţia ministrului român de Externe şi a lui Mircea Duşa

Ameninţări nucleare la adresa României. Reacţia ministrului român de Externe şi a lui Mircea Duşa
22 Mar 2015   •   10:45

Ministrul Apărării condamnă declaraţiile oficialului rus. Mircea Duşa spune că scutul de la Deveselu este în totalitate defensiv, iar asemenea declaraţii nu pot fi acceptate.

Ambasadorul Rusiei în Danemarca a declarat că ţările care fac parte din scutul american anti-rachetă vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Declaraţia diplomatului Moscovei a scandalizat occidentul. Ministrul român al Afacerilor Externe a declarat că ameninţările sunt fără obiect, pentru că sistemul este defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia.

Ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, a avertizat atât Danemarca, cât şi celelalte ţări care vor găzdui instalaţii antibalistice ale Alianţei Nord-Atlantice, că riscă să fie vizate de un atac nuclear rusesc.

Declaraţia ambasadorului rus fost condamnată şi de oficialii americani. Ministrul român de Externe a reacţionat prompt şi şi-a exprimat solidaritatea cu Danemarca.

"Am vrut să-mi exprim solidaritatea faţă de un aliat din cadrul NATO faţă de aceste comentarii făcute de partea rusă pentru că mi se pare inadmisibil să fie folosită ameninţarea cu forţa într-un astfel de context. Mai ales, pentru că scutul antirachetă are un caracter defensiv, nu este îndreptat împotriva nimănui" a spus Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, într-o intervenţie telefonică la "News Magazine".


În vara anului trecut, Danemarca a acceptat să participe cu cel puţin o fregată la sistemul antirachetă NATO, ce are componente terestre în România şi Polonia.  

×
Subiecte în articol: Rusia NATO scutul antiracheta
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close