Antena 3 CNN Actualitate Aproape jumătate dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului şi că roşul alungă deochiul

Aproape jumătate dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului şi că roşul alungă deochiul

Aproape jumătate dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului şi că roşul alungă deochiul
Sursa foto: Foto: www.thegodmovie.com
31 Iul 2010   •   11:32

Superstiţii şi credinţe de Ev Mediu. Aproape jumătate dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului şi că roşul alungă deochiul. Mai mult, unul din trei români se fereşte de numărul 13, iar 40% sunt de părere că zodia le influenţează viaţa. Sunt concluziile unui studiu potrivit căruia doar 1% dintre români au cunoştinţe serioase în domeniul ştiinţei. Un procent, faţă de 17%, în Franţa sau Germania.

99% dintre români sunt analfabeţi ştiinţific, cel puţin aşa arată un studiu internaţional care a încercat să scoată la iveală cât de multe cunoaşte poporul român despre lumea în care trăim şi care este ponderea între ştiinţific şi religios. Rezultatele vorbesc de la sine. Aproape jumătate dintre români - adică 42% - cred că soarele se învârte în jurul Pământului, în timp ce 7 procente nu au ştiut ce să spună sau nu au vrut să răspundă.

Laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa, cel puţin aşa crede o treime din populaţia ţării noastre. Alţi 22% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Când vine vorba de superstiţii, românii sunt în domeniul lor. Aproape jumătate dintre ei sunt de părere că deochiul poate fi ţinut la distanţă dacă purtăm ceva de culoare roşie. Numărul 13 poartă ghinion pentru 30% dintre români, iar 44% dintre ei cred într-o măsură sau alta că dacă îi mănâncă palma stângă, vor primi bani. 40% dintre români cred că zodia le influenţează personalitatea, iar jumătate din populaţie crede în numere norocoase. Superstiţiile se împacă bine cu religia: 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol.

Sondajul face parte din proiectul intitulat "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" şi a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: superstitii
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close