x close

Fii alături de noi!

Bijuterii din cupru şi alte aliaje ieftine, vândute ca şi cum ar fi din aur

de 08 Apr 2013   •   22:57 Comenteaza
Cei mai mulţi comercianţi vând cupru şi alte aliaje ieftine, în loc de aur. Şi nu numai la piaţă, dar şi în magazine cu pretenţii.

Vânzătorii lacomi îşi umplu astfel buzunarele, iar clienţii naivi se aleg doar cu nişte tinichele strălucitoare. Reporterii Observatorului au descoperit cum funcţionează mafia aurului într-un material filmat cu o cameră ascunsă.

O comerciantă susţine că foloseşte doar metal preţios de cea mai bună calitate şi că bijuterii ca la ea nu găseşti în toată ţara. Vânzătoarea insistă că vinde la preţuri foarte bune aur, argint şi pietre preţioase. Bijuteriile le face în atelierul propriu, iar singura garanţie oferită clienţilor este cuvântul ei de negustor cinstit.

Şapte zeci de lei cere femeia pe un inel din argint de aproape opt grame. Când vine vorba despre aur preţurile variază între 60 şi 100 de lei pe gram în funcţie numărul de karate.

Reporterii Observatorului au analizat compoziţia bijuteriilor la laboratorul Direcţiei Metale Preţioase din cadrul ANPC - ului. N-au făcut unul, ci trei teste amănunţite pentru a determina exact ce metal au cumpărat.

Prima analiză a dat verdictul: banii au fost daţi pe o tinichea. „Rezultatul analizei - metal comun , alcătuit din cupru, zinc şi staniu”, explică Maria Gheorghe, şefa laboratorului. Mai mult decât atât, „inelul are 1,8 la mie argint. Adică un strat foarte, foarte mic de acoperire”.

În fiecare an, piaţa neagră a metalelor aşa zis preţioase ajunge la o valoare de 400 de milioane de euro.

„O mare parte din obiectele care vin la analiză şi sunt umplute cu metale comune sunt obiecte cumpărate de pe piaţă,cu marca de garanţie”, spune Teodora Tănăsoiu, director general al Direcţiei Metale şi Pietre Preţioase.

Plumb,cupru sau chiar ipsos sunt materialele cu care falsificatorii îşi triplează profitul. În România aproape 50% din piaţa de bijuterii este în mâna unor astfel de sacoşari ai metalului galben.

EUR EUR 4.4070 Up 4.407
USD USD 4.0166 Up 4.0166
CHF CHF 4.1733 Up 4.1733
GBP GBP 6.2528 Up 6.2528
XAU XAU 139.6263 Up 139.6263
JPY JPY 3.2322 Up 3.2322
Meteo

Meteo 05/09/2015

Horoscop

Horoscopul zilei...

Curs Valutar

Daily Income: Elena...

poza

High Tech

Cum îți strică Facebook pozele și cum poți evita asta

Dacă folosești Facebook, mai mult ca sigur ai publicat măcar o poză la un moment dat. În timp ce Facebook e excelent pentru împărtășirea celor mai frumoase momente, acesta folosește o metodă de comprimare a...

03 Sep 2015  •  12:41

poza

Show

Antonia și Alex Velea, scene fierbinți pe scenă: i-a dat jos fusta și a sărutat-o

Alex Velea si Antonia fomeaza unul dintre cele mai solide cupluri de la noi. Cei doi au impreuna un baietel si nu ezita sa isi arate dragostea unul fata de celalalt in public. Un astfel de moment a avut loc si pe scena...

04 Sep 2015  •  20:12

sati