Antena 3 CNN Actualitate Daily Income: Ameninţările Rusiei, tot mai periculoase

Daily Income: Ameninţările Rusiei, tot mai periculoase

Daily Income: Ameninţările Rusiei, tot mai periculoase
Sursa foto: Foto: VideoNews
06 Apr 2015   •   10:24
Ediţia de luni a emisiunii Daily Income, realizată de Adrian Măniuţiu, a abordat tema ameninţărilor Rusiei, care au devenit tot mai serioase în ultimul timp. 
 
Invitatul lui Adrian Măniuţiu luni dimineaţă a fost profesorul Cristian Troncotă, fost decan al Acadamiei Naţionale de Informaţii. 
 
Troncotă a explicat că nu se poate face o comparaţie între momentul 1962, când a avut loc "Criza rachetelor din Cuba" şi evenimentele recente în care este implicată şi Rusia, dar e clar că Rusia se poziţionează într-o postură naţionalistă, care poate deveni periculoasă. 
 
"Din punct de vedere istoric, este exagerată comparaţia cu evenimentele din 1962, atunci eram încă într-o fază destul de acută a Războiului Rece, această confruntare ideologică, însoţită de aranjamente strategice ale dispozitivelor militare sau întreţinerea unor conflicte calde. Sigur, se repetă evenimentele, nu e nimic nou sub soare. Dar, de data aceasta, blocul occidentul, NATO, a dorit să ia ca partener Ucraina. De aici a plecat conflictul şi Rusia acum se poziţionează într-o postură pur naţionalistă. Sunt butoane foarte periculoase, nu este nevoie de ameninţări cu bombe nucleare. Cred eu că este o situaţie dierită şi poate la fel de periculoasă ca atunci."
 
Totuşi, Troncotă a adăugat că, indiferent de ambiţiile Rusiei, nu există suport economic.
 
"Este o politică destul de ambiţioasă, dar nu este susţinută economic. Rusia căuta să facă faţă NATO şi până la urmă a eşuat lamentabil, datorită lipsei de suport economic."
 
De asemenea, Troncotă a explicat că există şansa ca Rusia să aplice "modelul Ucraina"şi în alte state.
 
"Din punct de vedere al Stratfor, Rusia deja şi-a făcut noi ţinte şi nu rămâne decât să aplice un scenariu pe care l-a stabilit deja, să organizeze un miting, invocă faptul că forţele de ordine au acţionat disproporţionat, de aici să ceară ajutor, să vină cu pretenţii. În spatele omuleţilor "verzi" se ascund alte intenţii. Dacă este să analizăm perfidia politicii ruseşti, trebuie să ne aşteptăm la orice."
 

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close