Antena 3 CNN Actualitate Drapelul secuiesc a fost aprobat ca steag al judeţului Harghita

Drapelul secuiesc a fost aprobat ca steag al judeţului Harghita

Drapelul secuiesc a fost aprobat ca steag al judeţului Harghita
Sursa foto: drapel secuiesc
27 Noi 2009   •   01:47

Consilierii judeţeni harghiteni au aprobat, joi, un proiect de hotărâre prin care steagul Consiliului Naţional Secuiesc devine şi steagul judeţului Harghita şi poate fi folosit la manifestări festive.
Steagul respectiv, de culoare albastră, pe care se află o dungă aurie, alături de Soarele şi Luna, este folosit de mai mult timp de Consiliul Naţional Secuiesc, organizaţie care luptă pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. De altfel, în urmă cu câteva luni, acest steag a fost votat, într-o şedinţă a Consiliului Naţional Secuiesc, ca viitorul steag al Ţinutului Secuiesc, scrie Agerpres.
Împotriva proiectului de hotărâre au votat doi consilieri PSD şi reprezentantul Partidului Civic Maghiar (PCM), Arus Zsolt, în vreme ce alţi şapte consilieri PCM s-au abţinut de la vot. Singurii care au fost de acord cu proiectul au fost cei 18 consilieri UDMR prezenţi la şedinţă.
Consilierii PCM nu au fost de acord cu proiectul deoarece Consiliul Naţional Secuiesc nu a fost consultat dacă este de acord ca steagul său să devină steagul judeţului Harghita.
Consilierul PCM Arus Zsolt a prezentat chiar şi o listă de semnături ale unor persoane care îşi exprimă protestul faţă de această iniţiativă şi a susţinut că ''steagul judeţului trebuie să fie diferit faţă de steagul secuiesc, pentru ca simbolurile secuieşti să fie diseminate cât mai bine'', transmite Agerpres.
De cealaltă parte, consilierii social democraţi au reclamat faptul că pe steag nu se regăseşte nici un simbol reprezentativ pentru românii din judeţ. Ei au făcut apel să dea dovadă de toleranţă şi respect reciproc şi să accepte ca pe steagul judeţului să apară măcar un element care să-i reprezinte pe români.
În replică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Petres Sandor a spus că soarele este un simbol care apare şi pe stema României.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: steag secuiesc Harghita tinutul secuiesc
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close